Bakanlık'tan sezaryene karşı kampanya

Bakan Akdağ TBMM Genel Kurulu'nda açıkladı... Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sezaryenle doğum uygulamasının önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, ''Bazı bölgelerde yüzde 40'a ...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sezaryenle doğum uygulamasının önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, ''Bazı bölgelerde yüzde 40'a yakın -bazı bölgelerde bunu da aşan- sezaryenle doğum oranı var. Bu konuda çok ciddi bir program başlattık'' dedi.

Akdağ, TBMM Genel Kurulu'nda sözlü soruları yanıtladı. Sözleşmeli personel uygulamasının ülkenin her köşesine hizmet sunabilmek için hayata geçirildiğini anlatan Akdağ, özellikle son yapılan düzenlemelerle bu personele eş durumlarıyla ilgili tayinlerinde kolaylık getirildiğini anlattı.

Sözleşmeli personel uygulamasının, ihtiyaç duyulan bölgede personelin istihdamına dayanan bir yöntem olduğuna dikkati çeken Akdağ, ''Dolayısıyla eş durumu tayini açısından mümkün olduğunca pozisyon bulunması durumunda eş durumu tayinleri yapılabilmekte ama bunun dışında yine vatandaşın ihtiyacını karşılamak açısından bu sözleşmelilik modelinin devamı uygun görülmektedir'' diye konuştu.

Akdağ, geçmiş yıllarda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ülkede özellikle hekim, hemşire ve fizyoterapist sayısının ülke nüfusuna göre çok geride olduğunu söyledi.

Sağlık personelini illere mümkün olduğunca dengeli dağıttıklarını belirten Akdağ, ilk defa hükümetleri zamanında ülkedeki sağlık personeli açığına işaret edildiğini dile getirdi. Akdağ, ''Türkiye'nin şiddetle daha çok hekime, hemşireye ve fizyoterapist uzmanına ihtiyacı var'' dedi.

''Sezaryenle doğum uygulamasının önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu'' vurgulayan Akdağ, sözlerine şöyle devam etti:

''Bazı bölgelerde yüzde 40'a yakın -bazı bölgelerde bunu da aşan- sezaryenle doğum oranı var. Bu konuda çok ciddi bir program başlattık. Bu yıl, sezaryenle doğum oranı artık artmadı. Hafif bir aşağıya dönüş de var. Bunun için bu programı sıkı bir şekilde takip edeceğiz. Sezaryenle doğum, bir normal doğum yöntemi değildir. Sezaryen bir ameliyattır ancak ihtiyaç durumunda başvurulmalıdır. Böyle keyfekeder, 'haydi sezaryenle doğum yapsın' demek yanlış bir şeydir. Bu maalesef, yıllar içerisinde hem hekimlerimizde hem de ailelerde yerleşmiş bir kültürdür. Bu kültürü değiştirmeye çalışıyoruz. Bunun için bir program yaptık ve bunu sıkı bir şekilde takip ediyoruz.

Bu konuda eğitim çalışmaları yapıyoruz. Kişisel sebeplerle sezaryeni tercih etmek isteyen anne adaylarını normal doğum yapmaya yönlendirmek amacıyla bir bilgilendirme kampanyasına başlıyoruz. Bunun için ihaleleri yaptık. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde tüm ülkede yaygın bir şekilde bu farkındalığı artırmaya çalışacağız.''

İhtiyaca bağlı olmayan sezaryen doğum yaptırma oranı yüksek hekimleri eğitime aldıklarını anlatan Akdağ, bugüne kadar 80 hekime bu eğitimin verildiğini ifade etti.

YÖK'ün, sezaryen doğum oranı çok yüksek olan üniversite hastanelerinde inceleme başlattığını belirten Akdağ, doğumları sezaryen açısından dosya bazında da incelediklerini söyledi.

Akdağ, hazırladıkları ''rıza formu'' aracılığıyla aileye ve sezaryen yapılması düşünülen kadına, ''bu uygulamanın ihtiyaç olmadıkça yapılmasına gerek olmadığını'' anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Manşetler

DUYURU-4