Bakanlıktan Fiziksel Aktivite Rehberi ve İnternet Sitesi

Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıklı yaşamın ön koşulu olarak gösterilen yeterli fiziksel aktivite yapılmasına yönelik toplumda farkındalığı artırmak amacıyla "Fiziksel Aktivite Rehberi ve İnternet Sitesi" hazırlandı.

Sağlık Bakanlığı, sağlıklı yaşamın ön koşulu olarak gösterilen yeterli fiziksel aktivite yapılmasına yönelik toplumda farkındalığı artırmak amacıyla "Fiziksel Aktivite Rehberi ve İnternet Sitesi" hazırladı.

Sağlık Bakanlığı ile çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin hazırladığı Fiziksel Aktivite Rehberi ve Sağlık Bakanlığı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Sağlıklı Hayatı Teşvik ve Sağlık Politikaları Derneği işbirliği ile hazırlanan Fiziksel Aktivite İnternet Sitesinin (fizikselaktivite.gov.tr) tanıtımı, Sheraton Otelde yapıldı.

Tanıtımda, hareketsizliğin neden olduğu hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin önemi vurgulandı.

Hekimlerin fiziksel aktivite konusunda hasta ve hasta yakınlarına da tavsiye edebileceği bir doküman niteliğinde olan Fiziksel Aktivite Rehberi ve İnternet Sitesinde, çocuk ve gençler, yetişkinler, yaşlılar ile fiziksel ve zihinsel engellilerde fiziksel aktiviteler ayrı bölümler halinde ele alınıyor. Uzmanların ortak bakış açılarından yararlanılarak fiziksel aktivite konusunda farkındalık yaratmaya çalışılan rehber ve internet sitesinde de toplumdaki her bireyin daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmesi için hazırlandığı ifade ediliyor.

-Sağlıklı toplum için daha çok hareket

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, sağlıklı yaşamı yükselen değere dönüştürmek gerektiğine işaret ederek, yeni bir halk sağlığı anlayışı doğduğunu belirtti. İnsanların "göbekleriyle gurur duyma" zamanının geçtiğini ifade eden Çelik, "Yeni bir halk sağlığı anlayışı doğuyor. Sağlıklı yaşamı özendiren, bu anlamda bilinçlendirerek sağlıklı yaşam tarzı sunmayı amaçlayan uygulamaları görmeyi amaçlıyoruz. Özellikle anneanneler, babaanneler çocuklarını, torunlarını hareketli olması için özendirmeli" dedi.

Beden kadar ruh ve zihin sağlığının da düşünülmesi gerektiğine işaret eden Çelik, "Spora, harekete, sağlıklı yaşama devam etmeliyiz. Topluma rahatlık kültürü yerine hareket kültürü aşılamalıyız" diye konuştu.

-"Kronik hastalıklar önlenebilir"

Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım ise düzenli bir fiziksel aktivitenin, doğumdan itibaren yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğuna ve sağlıklı büyüme, gelişim ve sağlığın her yaşta korunması için gerekliliğine dikkat çekti. Yardım, fiziksel aktivitenin önemine vurgu yaparken, dünyada ve Türkiye'de kronik hastalıkların oranlarına ilişkin bilgiler verdi. Yardım, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendiriliyor. Türkiye'de bireylerin yüzde 71.9'u düzenli fiziksel aktivite yapmıyor. 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58.4'ü düzenli olarak egzersiz yapmıyor. Kronik hastalıkların önlenebilir hastalıklar olduğunun bilinmesi gerekiyor. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi ortak risk faktörleri ortadan kaldırılarak kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetlerin yüzde 80'i ve kanserlerin üçte birinden fazlası önlenebilir.

-Yeni rehber yolda

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan da hazırlanan rehberin dışında yeni hazırlanan rehberin hasta kişilere yönelik olduğunu söyledi. Özkan, "Şeker, kalp hastalıkları olan kişiler var. Onlar için de bir fiziksel aktivite rehberi var" dedi.

Eylem planlarının başarı ile yürütülmesinde sadece Sağlık Bakanlığının yeterli olmayacağının da altını çizen Özkan, bunun için toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

-"Toplumun farkındalık düzeyi arttı"

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan da bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların günümüzün sağlık tehditlerinin başında geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Başta bulaşıcı olmayan hastalık olmak üzere birçok hastalıkta fiziksel aktivite yeri başka bir şey ile doldurulamayan yegane ilaçtır. Fiziksel olarak aktif olmayan toplumu harekete geçirmek ise yıllarca sürecek uzun soluklu, kolay olmayan bir mücadeledir. Fiziksel inaktivite ile mücadele sağlık konusu olduğu kadar sosyolojik bir konudur.

Son yıllarda Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları sayesinde fiziksel aktivite ile ilgili toplumsal farkındalık düzeyi arttı. Bu anlamda, Sağlık Bakanlığımız ve değerli akademisyenler tarafından özenle hazırlanan fiziksel aktivite rehberinin, bu konunun anlaşılması için gerçekten bir rehber, bir kılavuz görevi göreceğine inanıyorum."

Manşetler