Bakanlık üniversiteleri de "torba"ya koyuyor

İstanbul Tabip Odası, Hükümet’in Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, tıp fakültelerini piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmeye çalışarak birer ticarethaneye dönüştürme çabasına ...

İstanbul Tabip Odası, Hükümet’in Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde, tıp fakültelerini piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmeye çalışarak birer ticarethaneye dönüştürme çabasına karşılık  İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nde bir protesto eylemi düzenledi.

Türk Tabipleri Birliği’nin yürütmekte olduğu “Sağlıkta Özelleştirmeye Karşı İyi Hekimlik/Nitelikli Sağlık Hizmeti Kampanyası” çerçevesinde yapılan eyleme SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) ve İstanbul Diş Hekimleri Odası da destek verdi.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylem İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören’in konuşmasıyla başladı.

Gören konuşmasında, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık alanındaki ve hekimlerin özlük haklarındaki tahribata bir kez daha dikkat çekti. Gören ayrıca, ucuz iş gücü yaratmak adına, arttırılan tıp fakültesi kontenjanlarına ve tıp eğitimi adına hiçbir alt yapısı olmaksızın açılmasına izin verilen vakıf üniversitelerinin varlığına dikkat çekerken genel bütçeden yeterli finans ayırmayarak maddi çöküntüye uğratılan tıp fakültelerinin Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasıyla bilimsel özerklikten ve tıbbi eğitimden uzak birer hizmet hastaneleri yaratıldığını belirtti.

Gören’nin konuşması sonrasında grup İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne “Tıp Fakültelerinin Geleceğinin Karartılmasına Sessiz Kalmayacağız” pankartıyla yürüyüşe geçti.
Yürüyüş sonunda, İstanbul Tabip Odası adına İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunçalp Demir tarafından basın açıklaması okundu.
Yapılan açıklamada, “Sağlıkta Dönüşüm Programı, temel görevi eğitim, öğretim ve araştırma olan üniversiteleri piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürmekle kalmamış adeta yaşayamaz hale getirmiştir. Dünya Bankası destekli bu program ile piyasa kurullarına uymayan, kamu yararına tüm uygulamalar ortadan kaldırılmak istenmektedir” denildi.

Açıklamada son olarak “Hekim emeğini değersizleştirenlere karşı, nitelikli ve güvenilir sağlık hizmeti yerine tüketime dayalı, yarışmacı sağlık piyasası yaratma girişimlerine karşı, öğretim üyesi, asistanı, öğrencisi, uzmanı ve pratisyeni ile tüm hekimler olarak, tepkimizi her geçen gün arttırarak göstereceğimizin bilinmesini istiyoruz” denildi.
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ