Bakanlık kozmetik ve tıbbı cihazlarda ‘güvenli olmayan’ ürünleri açıkladı!

İlaç depolarına perakende satış olanağı sağlayan mevzuat değişikliğine eczacılar tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu tarafından torba kanun çalışması kapsamında hazırlanan taslakta, kurumun belirlediği ürünlerde ilaç depolarına perakende satış olanağı sağlayan mevzuat değişikliğine eczacılar tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından torba kanun çalışması kapsamında hazırlanan ve içeriğinde ilaç depolarına perakende satış olanağı sağlayan mevzuat değişikliği hakkında görüş vermeleri için Türk Eczacıları Birliği'ne taslak metin gönderildi. Eczacılar, taslak metinde kurum tarafından belirlenen ilaçların depolar tarafından satışına olanak sağlayan düzenlemenin yer almasına tepki gösterdi.

DEĞİŞİKLİK NEDENİ

Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, taslak metinde ilgili kanun maddesine 'Ancak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından belirlenen ürünlerin doğrudan ihtiyaç sahiplerine dağıtımı ve satışı yapılabilir' ibaresinin eklenmesini eleştirdi. Zabun, periton ve diyaliz sıvıları gibi ürünlerin çok hacimli olmaları nedeniyle eczaneler vasıtasıyla tedarik edilemediğini, dolayısıyla eczanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na faturalandırma merkezi olarak sürece dahil olduğunu söyledi.

Zabun, "Üründe yaşanacak kalite problemleri eczaneleri ilgilendirmediği gibi fatura girişi nedeniyle sorumlu kurum haline gelmektedirler. Bu ürünler doğrudan depolar tarafından hastaya ulaştırılmakta, dolayısıyla tüm kalite sorumlulukları depolara ait olmakta ve ayrıca kamu tarafından eczanelerden alınmayan hizmetin bedeli ödenmektedir. Düzenleme ile bu gibi ürünlerin dağıtımında depo eczane zincirinde yaşanan problemlerin aşılması amaçlanmıştır" diye konuştu.

HALK SAĞLIĞI TEHDİDİ

Kerem Zabun, düzenlemenin böbrek hastalarının kullandığı ilaçların depolar aracılığıyla doğrudan temini gerekçesiyle yapılmasını da eleştirdi. Zabun, "Düzenlemede 'belirlenen ürün' ifadesi yer almaktadır. İlerleyen dönemde belirlenen ürün sayısı artabilir. Birçok ilaç kalemi depolar tarafından satılabilir. Biz bu düzenlemeye karşıyız. İlaçların eczacıların danışmanlık hizmeti vermeden hastaya ulaşması halk sağlığını tehdit eder" ifadelerini kullandı. Eczacılarla ilgili mesleki kanunda toptan satış izni bulunmadığını, ilaç depolarında da perakende satışın yapılmaması gerektiğini dile getiren Zabun, düzenlemenin kanuna aykırı olduğunu kaydetti.

TWİTTER'DAN TEPKİ

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay da Twitter hesabından düzenleme hakkındaki düşüncelerini şöyle açıkladı:

"Sağlık Bakanlığı eczacılık açısından büyük tehdit oluşturacak olan bir kanuni düzenleme yapmaya çalışıyor. Ecza depolarına perakende ilaç satma izni veren bu torba kanun taslağı eczanelerin dibine dinamit koymaktan başka bir şey değildir."

ECZACILAR GÖRÜŞ BİLDİRECEK

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu görüş alma amacıyla gönderdiği taslak metin, TEB tarafından Türkiye genelindeki 54 eczacı odasına iletildi. Eczacı odalarının 17 Şubat'a kadar TEB'e göndereceği görüşlerin toplanıp 21 Şubat'ta bakanlığa gönderilmesi planlanıyor.

Manşetler