Bakanlığın hukuk müşaviri doktorları uyardı: Dolduruşa gelmeyin

Anayasa Mahkemesi'nin tam günde bazı maddeleri iptal etmesinin ardından, ortaya çıkan tablo tartışılmaya devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), kamuda çalışanların da özel muayenehane ...

Anayasa Mahkemesi'nin tam günde bazı maddeleri iptal etmesinin ardından, ortaya çıkan tablo tartışılmaya devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), kamuda çalışanların da özel muayenehane açabileceğini savunurken, Sağlık Bakanlığı bunun geçerli olmadığını söylüyor.

Bakanlık 1. Hukuk Müşaviri Adem Keskin, muayenehane açma yasağının sadece üniversite öğretim üyeleri için kaldırıldığını vurguluyor. Kamuda çalışanlar için yasağın devam ettiğinin altını çizen Keskin, muayenehaneciliğin esnaflık benzeri bir faaliyet olduğunu belirtiyor. Kamuda çalıştığı halde özel muayenehaneciliğe devam eden hekimlerin, kademe ilerlemesini durdurma, fiilin tekrarı halinde ise çıkarma cezası ile karşı karşıya kalacağını kaydeden Keskin, "Hekimlerimiz dolduruşa gelmesin." uyarısında bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı 1.Hukuk Müşaviri Adem Keskin, CİHAN'a yaptığı açıklamada Tam Gün Yasası ile birlikte, hekimlerin kamuda çalışırken aynı zamanda dışarıda da çalışmasına imkan veren hükümlerin ortadan kaldırıldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin ise sadece üniversite öğretim üyeleri ile ilgili kısmı iptal ettiğine dikkat çeken Keskin, "Kamudaki hekimleri kapsayan 2368 Sayılı kanuna dokunmadı. Tam Gün ile bu kanunu kaldırıp, 657'ye döndürdük." dedi.

Yüce Mahkeme'nin Tam Gün Yasası'nın 7. maddesi ile değiştirilen 1219 Sayılı Kanundaki bir ibareyi kaldırması dolayısıyla kamudaki hekimlerin de muayenehane açabileceği yönünde yorumlar yapıldığını hatırlatan Keskin, "Oysa, 1219 Sayılı Kanun, hekimlerin genel olarak çalışma alanlarını düzenleyen meslek kanunudur. Kamudaki çalışmayı düzenleyen ayrı statü kanunları vardır. Mesela, 657 Sayılı kanun, devlet memurlarının hak ve ödevlerini düzenler. Memurlar da bu kanuna göre hareket eder." diye konuştu.

Öncelikli olarak personel kanunlarının uygulandığını vurgulayan Keskin, "Örneği ben, memurluğumu bir tarafa bırakıp, Avukatlık Kanunu'ndan hareket ederek, bu kanun bana serbest çalışma hakkı veriyor, şurada bir büro açacağım diyemiyorsam; hekimler de diyemez. Sonuçta, 1219 Sayılı kanun, genel olarak çalışma alanlarını düzenliyor. Özel olarak kamuyu düzenleyen bir hüküm değil. Tam günü getiren de o değil. Tam günü getiren, 2368'in kaldırılmasıdır. Dolayısıyla buradan hareketle, tüm hekimler muayenehane açabilir diyemeyiz." şeklinde konuştu.



"MUAYENEHANECİLİK ESNAFLIK BENZERİ BİR FAALİYETTİR"

Keskin, şöyle devam etti: "TTB artık 1219'u bıraktı. Şimdi, 'tamam, 2368 kalktı, doktorlarda da diğer memurlar gibi 657'ye tabi. Ancak, 657'ye göre memurlar; esnaf ve tacir sayılmayı gerektiren işler yapamaz. Halbuki, hekimlik esnaf ve tacir sayılmayı gerektiren bir iş değildir, dolayısı ile yapabilirler' görüşünü öne sürüyor."

Böyle bir görüşün de kabul edilemeyeceğini vurgulayan Keskin; muayenehanecilik veya dışarıda başka birine bağlı olarak çalışmanın devlet memurluğu ile bağdaşmadığını söyledi. Muayenehaneciliğin, esnaflık benzeri bir faaliyet olduğunu belirten Keskin, "Eğer, bu görüş haklı olsaydı 2368'e gerek kalmadan, hekimler bu kanuna göre serbest çalışabilirlerdi. Hekimlik kanunu neyse avukatlık kanunu, mühendislik kanunu da aynıdır. 657 sayılı yasa onların dediği gibi olsaydı, avukat ya da mühendis de dışarıda büro açabilirdi." dedi.



"ÖNCE KADEME DURDURMA SONRA ÇIKARMA CEZASI VERİLEBİLİR"

30 Temmuz'dan itibaren muayenehanesini kapatmamış, kamudan da ayrılmamış olan bir hekimin, 657'deki gibi dışarıda iş yapma yasağını ihlal etmiş olacağına dikkat çeken Keskin, "Bunu ihlal etmenin cezası da kanunda, ilk kademe ilerlemesini durdurma cezası. Tekerrür ederse, bir derece ağır cezası uygulanır. Kademe ilerlemesinin bir derece ağır cezası da çıkarma." ifadesini kullandı.



TTB KAFALARI KARIŞTIRIYOR, HEKİMLER DOLDURUŞA GELMESİN"

TTB'nin kafaları karıştırdığını söyleyen Keskin, "Biz doğrusunun bu olduğunu söylüyoruz, hukuki tabloyu ortaya koyuyoruz. Karar hekimlere kalmış. Hekimlerimiz kesinlikle dolduruşa gelmesinler, bakanlığın söylemine göre adım atsınlar. Ben kamuda çalışmak istemiyorum diyene yapacak bir şey yok. Ancak hem kamuda çalışacağım hem de özel faaliyetimi devam ettireceğim olayı artık yok." diye konuştu.



HAKSAY: MAHKEMENİN KARARI HASTA HAKLARINA AYKIRI

Öte yandan Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) Başkanı Doç. Dr. Yahya Deryal, öğretim üyelerine özel muayenehane açma izni verilmesinin hasta haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Uygulamada da problem yaşanacağını belirten Deryal, "Koca koca profesörler 16.00'da çıkıyorum diye imza attıktan sonra mı hastaneyi terk edecek?" diye sordu.

Öğretim üyelerine mesai saatinden sonra muayenehane açma hakkı vermeye çabalamanın başta hasta haklarına uygun olmadığını vurgulayan Deryal, "Bu düzenleme halkçı bir düzenleme değil, halktan yana bir düzenleme değil, eşitlikçi bir düzenleme değil, kamu menfaatine bir düzenleme değil. Sadece, öğretim üyelerine bir imkan sağlama." dedi.

Deryal, Yüksek Mahkeme'nin kararı soncunda hasta ile hekim arasındaki para ilişkisinin devam edeceğini kaydetti.
 

Stargundem

Manşetler

DUYURU-4