Bakanlığın ana bütçesi kamu hastaneleri ve ilaçlara aktarılıyor

Müsteşar Gümüş: "Sağlık Bakanlığı'nın ana bütçesini, kamu hastaneleri ve ilaçlara aktarıyoruz. Halk sağlığı bütçelerine baktığımızda daha az harcama yapıyoruz. Halk sağlığı bütçelerini artırmamız gerekiyor ki, kamu bütçelerindeki artışa engel olalım"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, bakanlığın ana bütçesinin kamu hastaneleri ve ilaçlara aktarıldığını, halk sağlığına daha az harcama yapıldığını belirterek, "Halk sağlığı bütçelerini artırmamız gerekiyor ki, kamu bütçelerindeki artışa engel olalım" dedi.

Türk Dişhekimleri Birliği'nce Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Ağız-Diş Sağlığı Parlamentosu Toplantısı'na katılan Gümüş, 2002'de 15 olan ağız ve diş sağlığı merkezi sayısının şu an itibarıyla 137'ye çıkarıldığını söyledi. Bunun da yeterli olmadığını ancak ivme kazandığını dile getiren Gümüş, kamuda 7 diş hastanesi, 100 protez merkezi, 735 poliklinik, 495 uzman, 7 bin 252 diş hekimi bulunduğunu söyledi. Gümüş, bunların ülke nüfusu hesaba alınarak planlanmasının önemine işaret etti.

Sağlık Bakanlığı'nın ana bütçesinin, kamu hastaneleri ve ilaçlara aktarıldığını belirten Gümüş, "Halk sağlığı bütçelerine baktığımızda daha az harcama yapıyoruz. Halk sağlığı bütçelerini artırmamız gerekiyor ki, kamu bütçelerindeki artışa engel olalım. Kamu hastanelerinin bütçelerini artırarak hiçbir sonuca varamayacağız" diye konuştu.

Halk sağlığında temel koruyucu hizmetlerin bundan sonraki süreçte daha önemli olacağını aktaran Gümüş, bu alanın ekonomik olarak da desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Gümüş, "Daha az protez, daha az dolgu, daha az kanser, hepsini bir arada değerlendirmemiz lazım. Nasıl artırır değil, nasıl daha az akciğer kanseri tedavi ediyoruz dememiz lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki diş hekimi sayısının Avrupa ülkelerine oranla az olduğunu belirten Gümüş, diş hekimlerinin yüzde 62'sinin özel sektörde, yüzde 34'ünün Sağlık Bakanlığı'nda çalıştığını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, şu bilgileri verdi:

"Ülkemizde aktif çalışan diş hekimi sayısı 22 bin civarına ulaşmış durumda. Türkiye'de bin kişiye düşen diş hekimi 0,28 iken Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran 0,66'dır. Özel sektörde çalışan ciddi diş hekimi sayımız var. 2023 planlamasında 38 bin diş hekimi gerekiyor. Bunu özel sektörle birlikte götürmemiz lazım. Tüm sorunun planlama olduğunu biliyoruz ve çözmeye çalışıyoruz. İnsan gücü planlamasını yaparak, halkın ağız diş sağlığının koruyucu hizmetlerde daha ön planda yer alması için çalışacağız."

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Taner Yücel de toplumun genel sağlığının geliştirilmesi, kontrol ve korunmasında ağız-diş sağlığı politikalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, günümüzde ağız-diş sağlığı hastalıklarından korunmanın her zamankinden daha önemli olduğunu kaydetti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ