Bakanlığa bağlı kurumlardaki ticari alanların kiraya verilmesi hakkında genel yazı

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca Bakanlığa bağlı kurumlarda yer alan ticari alanların kiraya verilmesi hakkında 2011/43 sıra nolu genelgeyle ilgili genel yazı yayımlanmıştır.

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nca Bakanlığa bağlı kurumlarda yer alan ticari alanların kiraya verilmesi hakkında 2011/43 sıra nolu genelgeyle ilgili genel yazı yayımlanmıştır;

 
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
 
                                                       
Sayı    : B.10.0.SGB.0.84.00.01/949-        7178            01/07/2011
Konu   : Kurumlarımızda yer alan ticari
              alanların kiraya verilmesi.
 
 
 
...……….. VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
 
 
İlgi:    16.06.2011 tarihli ve 2011/43 sıra nolu Genelge.
Bilindiği üzere Mülkiyeti Hazineye ait /Hazine ile hisseli/ üst yapı Hazineye ait ya da zemini Hazineye ait olup, Sağlık Bakanlığına tahsisli olan yerler ile Sağlık Bakanlığınca kiralanmış ve kira bedelleri merkezi yönetim bütçesinden karşılanan hastane ve birinci basamak sağlık kurumlarındaki ticari amaçla kullanılması mümkün olan bölümlerinin (söz konusu taşınmazların Aile Hekimlerine kiralanması dahil olmak üzere) Bakanlığımız tarafından Döner Sermaye İşletmeleri eliyle kiralanmasına ilişkin esas ve usullerin belirlenmesi amacıyla Maliye Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında protokol imzalanmış ve uygulamaya yönelik olarak da ilgi genelge yayımlanmıştır.   
İlgi genelgede Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarımızca ticari alanların kiraya verilmesi işlemlerinde “Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre hareket edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Bu bağlamda;
1- Anılan yönetmeliğin “Taşınmazların Kiraya Verilmesi” başlıklı üçüncü bölümünün “İhale usulleri” başlıklı 67 nci maddesinin birinci fıkrasında;
“(1) Taşınmazların kiraya verilmesinde tahmin edilen yıllık kira bedeli, Kanunun 45 inci maddesine göre her yıl merkezî yönetim bütçe kanunuyla belirlenen parasal sınıra kadar olan ihalelerde açık teklif usulü, bu sınırı aşanlarda ise kapalı teklif usulü uygulanır. Kapalı veya açık teklif usulüyle kiraya verilemeyen taşınmazlar, uygun zamanda tekrar aynı usulle kira ihalesine çıkarılır ve bunlar Kanunun 43 üncü ve 49 uncu maddeleri uyarınca pazarlık ihalesine bırakılmaz.”
Şeklinde hüküm yer alarak kiralama işlemlerinde açık teklif usulü ile kapalı teklif usulünün uygulanacağı açıkça vurgulanmıştır.
Anılan maddenin 3 ve 4 üncü fıkralarında ise pazarlık usulünün uygulanabileceği durumlar belirtilmiştir.
Her ne kadar 3 ve 4 üncü fıkralarda pazarlık usulünün uygulanabileceği durumlar belirtilse de; Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarımızca ilgi genelge doğrultusunda yapılacak kiralama işlemlerinde yukarıda zikredilen birinci fıkra hükmü çerçevesinde “Açık Teklif Usulü” veya “Kapalı Teklif Usulü” uygulanacaktır.
2- Aile hekimlerine yapılacak kiralamalar ilgi genelgede belirtildiği üzere Yönetmeliğin 67 inci maddesinin 3 üncü fıkrasına istinaden pazarlık usulü ile ihale edilecektir.
3- Para çekme makineleri için kullanılacak yerlerin bankalara kiraya verilmesi işlemleri Yönetmeliğin 67 inci maddesinin 4 üncü fıkrasına istinaden pazarlık usulü ile ihale edilebilecektir.
4- Kiralama işlemlerinde Bakanlığımız Hukuk Müşavirliği’nin “Bakanlığımıza tahsisli taşınmazlardaki büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin kiraya verilmesi ve otoparkların kullanımı” konulu ve 2004/32 sıra nolu Genelgesi ile Bakanlığımız Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “Bakanlığımıza tahsisli taşınmazlardaki büfe, kantin, çay ocağı gibi yerlerin amacına yönelik kullanılması” konulu ve 2011/2 sıra nolu Genelgesinde belirtilen hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.
5- Kiralama işlemlerinde (Aile Hekimlerine yapılacak kiralamalarda dahil olmak üzere) ticari alanların bakım ve onarımlarının yapılması, bu alanların elektrik, su, doğalgaz, ısınma gibi giderlerinin ödenmesi, ticari alanların tahmini bedel tespiti hususlarında anılan yönetmelik hükümlerine ve yönetmelik ekinde yer alan tip şartname ve sözleşme hükümlerine dikkat edilmesi, gerekirse tip şartname ve tip sözleşmelere ilgili mevzuata aykırı olmamak şartı ile ilave hükümlerin konulması gerekmektedir. 
Bilgilerinizi ve konunun iliniz dâhilindeki Bakanlığımıza bağlı tüm döner sermayeli kurum ve kuruluşlara duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.
 
 
Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakan a.
Müsteşar
 
 
DAĞITIM:                                                    
Gereği:                                                          Bilgi:  
A Planı                                                Maliye Bakanlığı’na

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ