Bakan Selçuk: "SGK, 2018 yılında 8.3 milyon kişinin diyabet tedavi masrafını karşıladı"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen programa katıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen programa katıldı.

“Diyabete Sağlanan Sağlık Sigortacılığı Hizmeti 4,4 Milyar Liraya Ulaştı”

Türkiye Diyabet Vakfı işbirliğinde 11.’si gerçekleştirilen parlamentonun açılış konuşmasını yapan Bakan Selçuk, "2018 yılında 630 bine yakın Tip 1 diyabet hastası ve 7 milyon 700 bini aşkın Tip 2 diyabet hastası olmak üzere; toplam 8 milyon 330 binden fazla kişinin diyabet tedavisi SGK tarafından karşılandı. Diyabet için sağladığımız sağlık sigortacılığı hizmetinin bedeli yaklaşık olarak 4,4 Milyar Liraya ulaşmış durumda.” dedi.

Diyabetin çağın en yaygın hastalığı olduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, “Tüm dünyada yaklaşık 425 milyon diyabet hastası olduğunu biliyoruz. Ülkemizde de bu sayı, maalesef 10 milyonu aşmış durumda. Her 8 kişiden biri bu hastalıktan muzdarip. Daha da üzücü olanı; hastalığın başlama döneminin çocuk yaşlara kadar inmiş olması.” bilgisini verdi.

Diyabet farkındalığının artırılmasında ailenin rolünü teşvik etmenin gerekliliğine vurgu yapan Bakan Selçuk, “Hastalığın yönetiminde, bakımında ve önlenmesinde ailenin de neredeyse tıbbi yöntemler kadar önemli bir rolü bulunuyor. Bu konuda da farkındalığın arttırılmasında ailenin rolünü teşvik etmemiz gerekmekte. Bakanlık olarak, bu süreçte hem diyabet hastalarımızın hem de ailelerinin yanındayız.” açıklamasında bulundu.

“Sağlık Sigortası Sistemimiz Tek Bir Vatandaşımızı Bile Sistem Dışı Bırakmıyor”

SGK’nın nüfusun neredeyse tamamını kapsayan sağlık sigortacılığı hizmeti sunduğunu belirten Bakan Selçuk, “Birçok gelişmiş ülkede dahi olmayan hizmet kalitesini ve güvencesini vatandaşlarımıza sunmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Gurur verici bir başarı hikâyemiz var. Sosyal güvenlik sisteminde yaptığımız iyileştirmelerle, sağlık sigortası sistemimiz tek bir vatandaşımızı bile sistem dışı bırakmıyor.” ifadesini kullandı.

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar ile aile fertlerinin sağlık hizmetinden ayda 76 lira 75 kuruş ödeyerek yararlandığını anımsatan Bakan Selçuk, alt gelir düzeyindeki vatandaşların priminin de devlet tarafından karşılandığını belirtti.

Bakan Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada bu kadar düşük maliyetle, böyle kapsamlı sağlık sigortacılığı hizmeti sunan, başka bir kamu ya da özel sigortacılık sistemi bulunmuyor. Bunun adına, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle biz “Türk Mucizesi” diyoruz.”

“SGK, 2017 Yılına Kadar Mali Açıdan Risk Taşımıyor”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2071 yılına kadar mali açıdan bir risk taşımadığının altını çizen Bakan Selçuk, “Geldiğimiz noktayı korumak ve devam ettirmek için sistemin sürdürülebilirliğine zarar verecek sekteye uğratacak yaklaşımlardan kaçınmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Temel hedefin diyabetin önlenmesi olduğunu bildiren Bakan Selçuk, MEDULA sistemiyle verilerin takip edildiğini kaydetti.

“9 Bine Yakın İlaç Geri Ödeme Listesine Alındı”

9 bine yakın ilacın geri ödeme listesine alındığını açıklayan Selçuk, “2018 yılında toplam sağlık harcamaları içinde Primer diyabet tedavisi harcamaları yüzde 4.8, yüzde 5 gibi bir orana sahip.” dedi.

“5 Bin Kişi İçin 370 Bini Aşkın İnsülin Pompası, İnfüzyon Seti ve Rezervuarı, 2 Milyonu Aşkın Kişi İçin 12 Milyon Adet Şeker Ölçüm Çubuğu Bedeli Karşılandı”

Medula veri tabanı hakkında konuşan Bakan Selçuk, “Yaklaşık 5 bin kişi için 370 bini aşkın insülin pompası, infüzyon seti ve rezervuarı, 2 milyonu aşkın kişi için de 12 milyon adet şeker ölçüm çubuğunun bedelini karşılamış durumdayız. Yine 4 Eylül’de yaptığımız SUT düzenlemesiyle de gerek şeker ölçüm çubuğu, insülin pompası infüzyon seti ve rezervuarı geri ödeme miktarında yüzde 40 ile 60 arasında bir artırım sağlamış durumdayız.” değerlendirmesini yaptı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ