Bakan Selçuk: 3 ay süreyle prim, vergi ve ücret desteği sağlayacağız

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: "İşverenlerimize İlave İstihdam Kapsamında 3 Ay Süreyle Prim, Vergi ve Ücret Desteği Sağlayacağız."

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İstihdam Seferberliği 2019 Tanıtım Toplantısı’na katıldı.

İşverenlere, “Nisan ayı sonuna kadar sağlayacağınız her ilave istihdam için, 3 ay boyunca prim ve vergilerin yanı sıra ücretini de devlet olarak biz karşılayacağız” diye müjde veren Bakan Selçuk, “İzleyen 9 ayda da prim ve vergileri ödemeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

“MEGİP Kapsamında Kursiyerlerin 8 Ay Boyunca Ücret ve Primlerini Karşılıyoruz”

Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kapsamında, nitelikli iş gücü yetiştirmek için mesleki eğitim kursları düzenlediklerini söyleyen Bakan Selçuk, “8 ay boyunca kursiyerlerin ücretlerini ve primlerini karşılamaktayız.” ifadesini kullandı.

Gezi olayları, terör saldırıları, 15 Temmuz hain darbe girişimi gibi birçok badirenin geride bırakıldığına işaret eden Bakan Selçuk, 2018 yaz aylarından itibaren, dolar üzerinden kurulan ekonomik spekülasyonların da başarıyla yönetilerek bertaraf edildiğini söyledi.

Bakan Selçuk, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için kalkınmaya dair projelerin ve hamlelerin hız kesmeden sürdürüleceğini ifade etti.

Türkiye'nin 16 yılda 3,5 kat büyüdüğünü anlatan Bakan Selçuk, bu süreçte uygulamaya konulan reformlarla, "İş Yapma Kolaylığı" bakımından, Türkiye'nin dünyada 43. sıraya kadar yükseldiğini aktardı.

"Aktif İş Gücü Programlarından Yaklaşık 3,1 Milyon Kişi Yararlandı"

Bakan Selçuk, "2002'de 720 bin olan sigortalı çalıştıran iş yeri sayımız 1,9 milyona, aktif sigortalı sayımız 12 milyondan 22,3 milyona yükseldi. Aynı dönemde, aktif iş gücü programlarımızdan yararlanıcı sayısı ise yaklaşık 3,1 milyona ulaştı." diye konuştu.

Birinci 100 günlük icraatlarının başarıyla bitirildiğini, ikinci 100 günlük icraatların suratla tamamlanmak üzere olduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, bu kapsamda kolay işverenlik uygulamasının genişletilmesi, aktif iş gücü programlarının yaygınlaştırılması ve yabancı çalışma iznine yurt dışından başvurunun kolaylaştırılması gibi hizmetlerin hayata geçirildiğini söyledi.

Bakan Selçuk, "Bugün burada bir müjde daha vermek isterim. 100 Günlük Eylem Planı'nda olan, 'teşvikten kazancım ne kadar' uygulamasıyla da işverenlerimiz sunduğumuz teşvik ve desteklerden ne kadar fayda sağlayacaklarının bilgisine ulaşacaklar inşallah." ifadesini kullandı.

"Asgari Ücret Desteğine Bu Yıl da Devam Ediliyor"

Mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alınan her bir sigortalının, asgari ücret düzeyinde tüm prim ve vergilerinin 12 ay boyunca karşılandığını hatırlatan Bakan Selçuk, 2016'da başlatılan asgari ücret desteğine bu yıl da devam edildiğini bildirdi. Selçuk, geçen yıl 9 ay olarak uygulanan desteğin süresinin bu yıl 12 aya çıkarıldığını ifade etti.

“500’ün Altında Çalışanı Olan İş Yerlerine 150 TL Asgari Ücret Desteği Veriyoruz

Bakan Selçuk, 500 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerine 101 lira, 500'ün altında çalışanı olan iş yerlerine 150 lira asgari ücret desteği verildiğini belirtti.

“51 İl ve 2 İlçede Faaliyet Gösteren İşverenlere 6 Puan Daha İndirim Yapıyoruz”

Bakan Selçuk, işveren teşvikleri hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Prime Esas Kazanç tutarı üzerinden 5 puan prim indirimimiz çalışan başına 128 TL ila 960 TL arasında işverenlerimizin yükünü hafifletmekteyiz. Bu 5 puana ilaveten 51 il ve 2 ilçede faaliyet gösteren işverenlere; prime esas kazanç alt tutarı üzerinden 6 puanlık indirim daha yapmaktayız.”

 “İşveren ve İşçi Hisselerini Karşılıyoruz”

Bakan Selçuk, teşvik belgesi olan işverenlerin 535 TL tutan sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamını, 883 TL tutan sigorta primlerinin işçi ve işveren hissesinin tamamını karşıladıklarını bildirdi.

“Sigorta Priminden Yarıya Yakın İndirim Teşvikimiz Sürüyor”

Yurtdışına işçi götürenlerin genel sağlık sigortası priminde 5 puanlık indirim yaptıklarını ifade eden Bakan Selçuk, “Ar-Ge faaliyeti yürüten işverenler ile kültür yatırım ve girişim belgesi olanlara sigorta priminden yarıya yakın indirim gibi diğer Bakanlıklarımızla işbirliğinde yürüttüğümüz özellikli teşviklerimiz de sürüyor.” açıklamasında bulundu.

“İşverenlerimize 150 milyar TL’ye Yakın Destek Sağladık”

Tüm teşviklerden yararlanan işletme ve çalışan sayısının gün geçtikçe daha da artığına işaret eden Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, "Bakanlık olarak geçen hafta açıkladığımız teşvikle beraber 18 ayrı teşvik ve destek uygulamamızla 1,7 milyona yakın işverenimize, 11 milyondan fazla sigortalımıza halihazırda destek vermekteyiz." diye konuştu.

Bakan Selçuk, prim teşviklerinin hayata geçirildiği 2004 yılından bu yana işverenlere 150 milyar liraya yakın destek sağlandığını kaydetti.

“8.3 Milyon Kişiye İstihdam Sağladık”

Bakan Selçuk, Türkiye’nin 2007’deki küresel krizden bu yana yaklaşık 8.3 milyon kişiye ilave istihdam sağladığını ve AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.

“2019 yılında 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz”

Programda bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "2019 yılında 2.5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında gerçekleşen finansal dalgalanmaların ekonomiye etkisini en aza indirmek için çok güçlü hayata geçirdik.” dedi.

“KOBİ’lerimiz İçin 20 Milyar Destek Sağlandı”

Bakan Albayrak, "KOBİ'lerimiz için 20 milyar liralık destek sağlandı. KOBİ'ler için yeni paket geliyor, bu hafta açıklayacağız." açıklamasında bulundu.

“TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçede Çalışacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda yeni istihdam seferberliği başlatılması çağrısında bulunduğunu hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu da "Cumhurbaşkanımızın istihdam seferberliği çağrısına yönelik ilk adımı atıyor, kampanyayı 'Burası Türkiye Burada İş Var' sloganıyla başlatıyoruz. Bu kampanyanın yaygın şekilde tanıtılması ve en geniş katılımın sağlanması için TOBB olarak 81 ilde ve 160 ilçede çalışacağız. İstihdam kampanyasına katılın, bu tarihi desteklerden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alıp hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak kazanan siz olun." ifadesini kullandı.

Programın birinci oturumu aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

2018 istihdam seferberliği toplantısının ardından TOBB IX. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası gerçekleştirildi. TOBB ev sahipliğinde gerçekleştirilen şuraya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile diğer bakanlıkların bakan yardımcıları katıldı.

Toplantıda 61 sektör meclisi temsilcileri söz alarak, sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini sundu. Şuraya bine yakın da iş insanı katıldı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ