Bakan Koca, TBMM Sağlık Komisyonu'nda koronavirüs sunumu yaptı

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili sunum yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık Komisyonu’nda, Sağlık Bakanlığının salgın konusunda yürüttüğü çalışma ve faaliyetlere ilişkin bilgilendirme yapan Bakan Koca, “İtalya bir türlü önlem almadı. Avrupa da İtalya ile ilişkilerini kesmedi. Avrupa halen tedbir almakta geç kalıyor. Şu an İtalya büyük bir sorun yaşıyor ama Almanya ve Fransa önümüzdeki günlerde daha büyük sorun yaşayacak” ifadelerini kullandı.

İlk vakanın 31 Aralık’ta duyurulması üzerine Bilim Kurulu’nun 15 Ocak’ta rehber hazırladığını hatırlatan Bakan Koca, şunları aktardı:

“Devamında havaalanlarında termal kameralarımızı yerleştirdik. Bizim başladığımız dönemde dünyada hemen hiç uygulanmıyordu. Biz 5 Şubat’ta Çin ile bütün uçuşlarımızı durdurduk. Çin ile uçuşlarını durduran ülke yok gibiydi. Sonrasında İran’da yoğunlaştığı görüldü. Çin’den gelen öğrenciler nedeniyle Kum ve Meşhed’de bu virüs yayıldı. Bu şehirler karantinaya alınmadı. Bizzat Sağlık Bakanıyla ben de görüşerek bunu ısrarla söyledim. ‘Önlem alınmıyorsa sınırları kapatıyoruz’ dedik ve erken dönemde sınırları kapattık. 23 Şubat’ta kara hava dahil olmak üzere bütün sınırları kapattık.”

“30 kişi bütün Avrupa’yı etkiledi”

Yeni tip koronavirüsün İtalya’da olma sebebinin gemiyle gelen 32 vatandaşının olduğunu belirten Koca, “Bu kişileri karantinaya almayıp eve göndermiş olmaları. Devamında da bölgenin karantinaya alınmamasıdır. 30 kişi bütün Avrupa’yı etkiledi” şeklinde konuştu.

Bu salgının şu anda Türkiye’de olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Bakan Fahrettin Koca, şu bilgileri aktardı:

“Tespit edilmiş koronavirüs vakası olmadığını belirtmek isterim. Ama, yurt dışına giden çok sayıda insanımız var. Oradan enfeksiyon almadığını kim söyleyebilir. Sorun küresel ama mücadelemiz ulusal.”

“Zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmayın”

Gelinen noktada, bütün dünyada seyahat öyküsü olanların artık şüpheli olarak görülebileceğine dikkat çeken Koca, şunları söyledi:

“Bu süreçte dışarıdan bu enfeksiyonun geleceğini ya da gelmiş olduğunu söylüyoruz. Daha önce biz Avrupa’yı riskli görmüyorduk. Çin, İran, Kore, Japonya geçmişi olanları daha çok önemsiyorduk. Ama şimdi bütün dünyada seyahat öyküsü olanlar bizim için şüpheli olmaya başladı. O nedenle vatandaşımızın zorunlu olmadıkça yurt dışına çıkmamasını öneriyoruz. Yurt dışından gelen sağlık sorunu olmayan vatandaşımızın 14 gün evde kendisini izole etmesini rica ediyoruz. Yurt dışından gelenler, özellikle yaşlılar ve kronik hastalarla temas kurmamalarını tavsiye ediyoruz.”

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ