Bakan Çelik: Sosyal güvenlikte yürürlük 6 ay sonra

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tasarısının bu ay sonuna kadar Meclis’ten geçmesini planladıklarını ancak yürürlüğünün fiilen altı ay sonra gerçekleşeceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tasarısının bu ay sonuna kadar Meclis’ten geçmesini planladıklarını ancak yürürlüğünün fiilen altı ay sonra gerçekleşeceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Reformu tasarısı Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda üzerinde görüşme yapılmadan, verilen bir önergenin kabul edilmesiyle alt komisyona sevkedildi.
Komisyondan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, tasarının 31 Aralık’a kadar Meclis’ten geçmesinin mümkün olduğunu ancak bunun bu hafta alt komisyonun yapacağı çalışmanın başlamasıyla netleşeceğini belirtti.
Alt komisyonda, AKP Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, AKP Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, AKP Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, AKP İstanbul milletvekili Alaattin Büyükkaya, AKP Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın, MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak yeraldı.
Çelik, tasarıyla Bağ-Kur’da basamak sisteminin kaldırıldığını ve bunun uygulamaya geçirilebilmesi için ek bir süreye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Çelik, “Yasanın parametreleri ortaya çıkmadan yasayla ilgili bilgisayar programları yazılamıyor. Bankalar Bağ-Kur’da basamak kalktığı için neye göre ödeme yapacaklar. Tüm bunların dizaynı bir süreyi gerektiriyor. Yönetmeliklerin, alt yapının, bilgisayar programlarının yazımı için” dedi.
Çelik, tasarının Aralık sonunda çıkmasıyla, Ocak ayının 15’inde çıkmasının kendileri açısından fark olmadığını söyledi. Çelik, “Emekli Sandığı için daha az bir süreye ihtiyaç var. Bağ-Kur için daha uzun süreye ihtiyaç var. Birinci ayda yasa çıkar ama yürürlük tarihi yine altıncı ayın 30’dur. Yasayla da getirsek aynı tarihi vereceğiz, on gün de gecikse, aynı tarihe uzatacağız” dedi.
Çelik, sosyal güvenlik alanında geçmişte bir çok hata yapıldığını ve o hatalardan ders alarak geleceği inşa etme anlayışı içinde hareket ettiklerini belirtti.
Çelik, 1960’larda 24 çalışanın bir emekliyi finanse ederken, bugün iki çalışanın bir emekliyi finanse eder hale geldiğini bildirdi. Çelik, sürdürülebilir bir sistem için bu oranın, dört çalışana bir emekli olması gerekirken, bugün 2’ye bir oranının bulunduğunu söyledi.
Çelik, SSK emeklilerinin yüzde 60’ının 60 yaşın altında olduğunu ve genç emekliliğin diğer bir sonucunun da kayıt dışılık olduğunu, çünkü bu kişilerin yeniden kayıt dışı çalışmaya başladıklarını ve bunların da 2 bin 135 kişi olduklarını bildirdi.
Çelik, 2006’da prim gelirleri 41.6, emekli aylıkları ise 45 katrilyon iken, 2007 yılında ise prim gelirlerinin 42.5, emekli maaşları ise 54.9 katrilyon olarak tahmin edildiğini ifade etti.

Çelik, “Herkesin yükü eşit adil şekilde paylaşması gerektiğine inanıyoruz. Hiçbir iktidar siyasi getirisi olmayan böyle bir yasayı getirmek istemez. Biz hiçbir zaman koltuk kaygısı duymadan bu reformu getirmiş bulunuyoruz” dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ