Bakan Akdağ: "Tam Gün Yasası 10 -15 Gün İçinde Bakanlar Kurulu'na Gelecek"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Tam Gün Yasa Taslağı"nın Başbakanlığa gönderildiğini belirterek "Taslak öyle zannediyorum ki 10-15 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun önüne gelmiş olur" dedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Tam Gün Yasa Taslağı"nın Başbakanlığa gönderildiğini belirterek "Taslak öyle zannediyorum ki 10-15 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun önüne gelmiş olur" dedi

TV 8'deki "Tartışma Saati" adlı programa katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasa Taslağı'nın Başbakanlığa gönderildiğini belirterek "Özel sektör ve kamudan, meslek odalarından görüş alınacak. Kamu sektörü olarak bir araya gelerek tartışacağız. Öyle zannediyorum ki 10-15 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun önüne gelmiş olur" dedi. Akdağ, "tam gün"ün yasalaşmasının ardından uyum açısından hekimlere belli bir süre tanınacağına işaret ederek "Tasarı kanunlaştıktan sonra, hem kamuda hem özelde çalışanlara belli bir süre vereceğiz. Yani kanun çıktı hemen kararını ver demeyeceğiz. Bu süre muhtemelen 6 ay kadar olacaktır" diye konuştu. Tam Gün Yasası'na ilişkin bilgi veren Sağlık bakanı Akdağ şunları söyledi:

"Yasaya göre, kamuda çalışıyorsanız, sadece kamuda çalışacaksınız. Ama orada bazı esneklikler getireceğiz. Üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı hastaneleri arasında karşılıklı çalışma imkanları verilecek. Birbirlerine yardımcı olma, birbirlerine destek olma imkanı getirilecek. Özelde çalışıyorsanız ise iki türlü çalışmış olacaksınız. Şöyle ki; bir sosyal güvenlik kurumuyla anlaşmalı bir kuruluşta çalışıyorsanız o zaman serbest muayenehane açamayacaksınız. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olmayan bir özel sağlık kurum veya kuruluşunda çalışacaksanız o zaman muayenehanede açıp çalıştırabileceksiniz"

 

-VATANDAŞIN CEBİNDEN PARA ÖDEYEREK SAĞLIK HİZMETİ ALMASI KABUL EDİLEMEZ-

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekimlerin büyük ölçüde gönüllü olarak muayenehanelerini bıraktıklarını söyleyerek "Çünkü biz onlara ek ödemeler verdik. Şöyle ki şu anda Sağlık Bakanlığı'nda çalışan doktor arkadaşlarımızın yüzde 70'i zaten muayenehane çalıştırmıyor. Bu ayrılmalar büyük ölçüde gönüllü olarak sağlandı. Bu gönüllülük ise doktorla hasta arasında doğrudan para ilişkisinin ortaya koyduğu sıkıntıları hem doktor tarafından hem hastalar açısından ortadan kaldırdı" dedi. Şu anki sisteme karşı çıkan Bakan Akdağ, şunları belirtti:

"Ben bu sistemi başından beri, öğrenciliğimden beri hiç kabul edemedim. Vatandaş cebinden para vermek zorunda kalarak sağlık hizmeti alsın. Böyle bir şey olamaz. Çünkü bu ülkede insanımızın alım gücü bellidir. Cebinde parası olan diyelim ki yüzde 10'luk kesim bir şekilde sağlık hizmetine para vererek ulaşabilir. Ama büyük bir çoğunluğu tabi ki bir sigorta çerçevesi altında ya da yeşil kartla bu hizmeti almak zorundadır ve almalıdır. Sosyal devlet olmanın anlamı, gereği budur"

Artık sistemin tam güne geçme aşamasında belli bir olgunluğa eriştiğini savunan Bakan Akdağ, muayenehane ile kamuda çalışmak arasında kalan hekimlerin tercihlerinde özgür olduğunu ifade etti. Bakan Recep Akdağ, "Böyle bir tercih yapıp yapmamak sizin beklentinizle alakalı. Kamuda çalışan yüzde 70 gönüllü olarak tam güne geçen arkadaşlar açısından bunun pek zor olmadığı ortada. Beklentiniz farkı olabilir. Şartlarınız dışarıda daha çok kazanma imkanı verebilir. Buna da saygı gösteriyoruz. Ama Tam gün hekimler tarafından da vatandaşlar tarafından da toplum vicdanı açısından büyük oranda kabul gören bir durumdur" diye konuştu. Bakan Akdağ, ayrıca döner sermaye uygulamasının iyileştirmelerle devam edeceğini de bildirdi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ