Bahar nezlesine dikkat edin!

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Hacer Özkan, bu günlerde bahar nezlesine dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

Hacer Özkan, bahar nezlesenin iş ve güç kaybına yol açtığını söyledi. Dr. Özkan, bahar nezlesinin alerjik astım, kontakt dermatit, ürtiker, alerjik konjunktivit gibi bir alerjik hastalık çeşidi olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Burun akıntısı, tıkanıklılığı, aksırma, kaşıntısı, damak-boğaz ve kulakta kaşınma, gözde sulana-kaşıntı ve kızarıklılık ile şişme, koku duyusunda azalma, öksürük ve baş ağrısı gibi belirtileri bulunur.

Bahar nezlesi, daha çok ilkbahar mevsiminde kendini gösterir ve başlıca nedenleri arasında tahıl, ağaç, çimen, çiçek ve bitki polenleri bulunmaktadır. Yaz mevsimi gelinceye kadar 2-3 aylık periyotta belirmektedir.

Ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız eder; uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiler; okul ve iş gücü kaybına yol açar."

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalığın tedavisi ancak hastanın alerji yapan maddeden uzak kalması ile mümkün olabilmektedir, alerji hapları, steroidli burun spreyleri ve alerjik göz damlaları hastalığa fayda sağlar.

Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışılmalı. Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde sürülen vazelin polenleri yakalayabilir. Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencereleri kapalı tutmalı veya hava temizleme cihazı kullanılmalı.

Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanılmalı. Klimalar ortam nemini çok düşürür, dolayısı ile havayı çok kurutur. Ortam nemini arttırmak için bir hava nemlendirici kullanın. Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin veya temizleyin.

Evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının. Giysilerinizi polen, toz ve vb. alerjenlerin giysilerinize yapışmaması için açık havada kurutmayın.

Düzenli olarak el ve yüzünüzü yıkayın. Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin veya anti alerjik yatak kılıfları kullanın. Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ