Bahar mevsiminde alerjilere dikkat

Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, bahar mevsiminde alerji döneminin başladığını belirtti.

Ülger, "Nezle ya da grip bir haftada geçen bir hastalık. Eğer ki sizde nezle veya grip olduğunuzu düşündüren birtakım şikayetler var ise öksürük, geniz akıntısı, burun akıntısı ya da boğazda kaşınma gibi. Bunlar eğer bir haftadan uzun ya da üç haftadan daha da uzun sürüyorsa o zaman mutlaka alerjik olma ihtimalini düşünerek bir hekime başvurmalarında fayda var" dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Füsun Ülger, bahar mevsiminde alerji döneminin başladığına dikkat çekerek, kişilerde sağlık sorunlarına neden olan alerjik durumlar hakkında bilgi verdi. Kronik akciğer hastalığı olan kişilerin mevsim geçiş dönemlerinde dikkatli olması gerektiğini belirten Ülger, şunları kaydetti:

"Solunum yollarlı dediğimizde burundan itibaren akciğerlerimiz, hava yollarımız da dahil olmak üzere en uça kadar bütün sistemi kastediyoruz aslında. Baharda doğanın canlanmasıyla birlikte, ağaçların hareketlenmesi, polenlerle birlikte birtakım yakınmalar oluyor. Burada iki durum var tabi ki bir alerjisi olanlar ve alerjisi olduğunu bilmeyenler. Bunu bilmeyip yaşamakta olduğu sıkıntıları başka bir hastalığa bağlayanlar. Bahar aynı zamanda gribal enfeksiyonların da görüldüğü bir mevsim.

Bu noktada şuna dikkat etmek lazım, nezle ya da grip bir haftada geçen bir hastalık. Eğer ki sizde nezle veya grip olduğunuzu düşündüren birtakım şikayetler var ise öksürük, geniz akıntısı, burun akıntısı ya da boğazda kaşınma gibi. Bunlar eğer bir haftadan uzun ya da üç haftadan daha da uzun sürüyorsa o zaman mutlaka alerjik olma ihtimalini düşünerek bir hekime başvurmalarında fayda var. Eğer ki alerjik olduklarını biliyorlarsa da kullanmaları gereken ilaçları doğru zamanda kullanıp sıkıntı yaşamadan tedbir almalarında fayda var."

Doç. Dr. Ülger, konuşmasına şöyle devam etti:

"Her mevsim için kronik akciğer ve kronik kalp rahatsızlığı olanlar dikkatli olmalı. Ama bu alerjik şikayetler ile ilgili de sonuçta alerjik bulgular doğru zamanda tespit edilip müdahale edilemezse üst solunum yollarında ve alt solunum yollarında enfeksiyona uygun ortamında hazırlıyorlar. Çünkü alerjiye bağlı ödem oluşuyor hava yollarında, dolayısıyla ödem de sinüslerin drenajını bozabiliyor. Bu da enfeksiyonlar için uygun bir zemin hazırlıyor. Özellikle polen alerjisi de ön planda ama onun dışında havaların ısınmasıyla hayatımızda olan klimalar, yani havalandırma sistemleri çeşitli mikroplar açısından riskli. O yüzden bu konuda dikkatli olunması gerekiyor."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ