Bahar diyeti ile vücudunuzu yenileyin

Baharın gelmesiyle birlikte kışın yıpranan vücudumuzu hafifletmenin zamanı geldi. Güneşin içimizi ısıtıp sıcaklığını hissettirmesiyle birlikte vücumuzu kamufle eden ağır ve kalın kıyafetleri üzerimizden atıp,..

Baharın gelmesiyle birlikte kışın yıpranan vücudumuzu hafifletmenin zamanı geldi. Güneşin içimizi ısıtıp sıcaklığını hissettirmesiyle birlikte vücumuzu kamufle eden ağır ve kalın kıyafetleri üzerimizden atıp, vücut hatlarını ortaya çıkaran ince kıyafetlere geçiş yapıyoruz. Bu dönemde fazla kilolardan hızla kurtulmak için neredeyse ‘aç’ yaşamaya dayalı sağlıksız diyetlerin yanı sıra hayatımızda hiç yapmadığımız kadar yoğun spor yapıyoruz. Yaza hazırlık yaptığımız şu günlerde belli başlı kurallara bağlı kalarak sağlıklı bir şekilde zayıflanabileceğinin altını çizen Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri’nden Diyetisyen İpek Konuralp, “Kısa süreli ve yanlış çözümlerle sağlıksız ve mutsuz olmayın. Diyet yaparken uygulayacağınız birkaç önemli adım ile sağlıklı kilo verebilirsiniz” dedi

Bahar yorgunluğunu üzerimizden atıp, yazın sıcak günlerine kendimizi hazırlamak üzere sıklıkla rejim yaptığımız bahar aylarında kısa sürede fazla kilo kaybını vaat eden birbirinden sağlıksız diyetleri bir kenara bırakmanın tam zamanı. Doğru beslenme kurallarını öğrenip, sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet listesi ile yaz aylarına daha zinde ve daha zayıf girmek mümkün. Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri’nden Diyetisyen İpek Konuralp, sağlıklı bir şekilde zayıflayarak fit bir vücuda kavuşmak için uyulması gereken kuralları açıkladı:

DİYETİNİZ SİZE ÖZEL OLMALI

Her kişinin beslenmesi kendisine özel olarak düzenlenmelidir. Çünkü aynı yaşta ve kiloda olunsa dahi vücut yağ oranı, metabolizma, vitamin ihtiyacı kişiler arasında farklılık göstermekte; vücutta bulunan mineral miktarları ve biyokimyasal değerleri her kişide ayrıdır. Bu sebepten dolayı diyet listeleri kişiye özel, kişinin sosyal şartlarına uygun olarak diyetisyenle karşılıklı hazırlanmalıdır. Bu yöntemle hazırlanan diyet listeleri kişileri yormadan, sosyal hayattan koparmadan diyet uygulama stresinden uzak, fark ettirmeden sağlıklı kilo kaybetmesine yardımcı olacaktır.

TOKSİNLERİ SU İLE VÜCUDUNUZDAN ATIN

Sıcakların artmasıyla oluşan terleme vücuttaki su ihtiyacını arttırır. Kış aylarında hareketsizliğe bağlı olarak vücudumuzda biriken toksinleri ve toksik etkileri uzaklaştırmak, gün içinde sıcağa bağlı gelişen şişkinlik problemlerini önlemek ve metabolizmanın daha hızlı çalışması sağlamak için gün içinde bolca su tüketmek gerekiyor. Araştırmalar kadınların günde 10 bardak, erkeklerin ise 14 bardak su içmesinin vücudun su ihtiyacını karşıladığını gösteriyor.

ANTİOKSİDAN VE B GRUBU VİTAMİNLERİNE AĞIRLIK VERİN

Antioksidan ve B grubu vitaminlerinden yana zengin beslenerek bahar yorgunluğunu üzerimizden atıp, daha zinde ve dinamik hissedebilirsiniz. Diyetisyeniniz tarafından önerilen miktarlarda yumurta ve kırmızı et tüketmenin yanı sıra haftada 2-3 öğün balık tüketin. Yarım yağlı veya yağsız süt, yoğurt, peynir bolca tüketirken önerilen miktarlarda renkli kuru meyve, badem, fındık veya ceviz gibi B vitamini deposu besinleri diyetiniz sırasında tüketebilirsiniz. Maydanoz, dereotu, roka, tere, marul gibi antioksidan özellikli yeşil sebzelere her öğünüzde yer verin. Baharla birlikte sofralarımıza ulaşan çilek, erik, kayısı meyveleri daha sıklıkla tercih edebilirsiniz. Ana öğünlerinizi, ara öğünlerle desteklerken bu yiyecekleri sofralarınızdan eksik etmeyin.

METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Metabolizmanın yavaş çalışması kilo kaybını güçleştirirken, hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olan kişiler daha kolay kilo vermektedir. Haftada 3-4 kez, 30-45 dakika orta tempoda yürüyüşler yaparak yağ yakımını ve metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Besin alerjiniz veya intoleransınız yoksa bitki çaylarınıza katacağınız karanfil metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacaktır.

AÇ KARNINA SPOR YAPMAYIN

Yapılan araştırmalar aç karnına yapılan sporun vücudun yağlanmasını arttırdığını göstermektedir. Spor yapmak için en doğru zaman dilimi yemek yedikten yaklaşık 45 dakika sonrasıdır. Spordan 30-45 dakika önce yiyeceğiniz yağsız esmer ekmeğe tost veya kepekli galeta, az yağlı peynir, 5-6 tane bisküvi veya meyve yiyerek midenizi spora hazır hale getirebilirsiniz.

HIZLI KİLO VERMEYE SON

Kilo kaybı kişilerin yaşına, kilo fazlalığına, metabolizma hızına, kronik bir hastalığı olup olmamasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle sağlıklı kilo verme hızı ve süresi uzmanlar tarafından kişiye özel belirlenmelidir. Hızlı ve fazla kilo kaybı, kişinin kaslarının zayıflamasına yol açarak metabolizmayı yavaşlatır. Bu durum kişilerde güçsüzlük yaratırken, yüzde ve vücutta çökmeler ve deformasyonlar oluşturmaktadır. Unutmayın ki hızla verilen kilolar sonrasında hızla ve daha fazlasıyla geri alınır.

DEMİRDEN ZENGİN BESLENİN

Zaman zaman bahar yorgunluğu ile karıştırılan demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık), vücutta halsizlik, güçsüzlük, isteksizlik ve uyku hali yapar. Kadınlarda daha çok karşılaşılan anemi için demir açısından zengin kırmızı et, yumurta, mercimek, kuru fasulye, çekirdekli siyah üzüm gibi kuru meyveler ve pekmez tüketebilirsiniz. Süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum içeren ürünler demir emilimini azalttığı için demir deposu besinleri bu besinlerle birlikte tüketmemek gerekir.

GÜNEŞLE BİRLİKTE KALSİYUM

Bahar yorgunluğu ile karıştırılan bir başka hastalık ise hipotroid. Halsizlik, uyku hali, saç ve deride zayıflık, vücutta ödem, şişkinlik gibi problemler bu hastalığın belirtileridir. Bu durumda metabolizma yavaşlar, hızlı kilo artışı gözlenir ve kilo kaybı zorlaşır. Kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketip, yeterli ve dengeli bir beslenme programı ile hem daha zinde hissetmeniz hem de sağlıklı kilo vermeniz mümkündür. Süt ve süt ürünleri, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve sardalya balığı kalsiyum açısından zengin besinlerdir. Uygun saatlerde direkt güneş ışından faydalanarak, güneş ışınlarından alınan D vitaminiyle vücutta daha iyi kullanılabilen kalsiyumun etkisini arttırabilirsiniz.

TUZU SINIRLI TÜKETİN

Vücudumuzda oluşan şişkinlik ve ödem şikayetleri sıcaklarla birlikte biraz daha artmaktadır. Dolaşımızı hızlandırmak için hareket edip, bol su tüketmenin yanı sıra tuz tüketimini sınırlandırarak vücudumuzda ödem oluşmasını engelleyebiliriz. Ekmek, sebze, meyve ve yediğimiz yiyeceklerden aldığımız 5 gr. tuz, günlük tuz ihtiyacımızı karşılarken, alınan her ekstra 1 gr. tuz vücudumuzda 200 gr. su tutmaktadır.

Manşetler

DUYURU-4