Bahar alerjisi yaşam kalitenizi bozmasın

Bahar aylarında adeta kış uykusundan uyanan alerjiler, alerjik bünyeye sahip kişilerde burun ve geniz akıntısı, burun deliklerinde tıkanma, kulaklarda kaşınma gibi rahatsızlıklara neden oluyor.

Yaşam standartlarının artmasına rağmen alerjik hastalıkların görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor.  Yapılan araştırmalar, toplumda her 4 kişiden 1'inin alerjik hastalıklardan etkilendiğini gösteriyor. Alerjik hastalıkların, hem genetik hem de çevresel faktörlerin ortaklaşa etkileşimi ile oluştuğu,   görülme sıklığındaki artışın ise modern yaşamın getirdiği yeni alışkanlık ve tutumlar ile ilgili olduğu gözlemleniyor. Medline Acil Sağlık Hizmetleri Operasyonlarından Sorumlu Direktör Barış Mutluer, şikayetlerin arttığı bahar aylarında en sık görülen alerjik rahatsızlıkların neler olduğunu ve alerjik belirtiler görülen kişilerin neler yapması gerektiği hakkında bilgilendiriyor.

Alerjik nezle ve astımın sıklığı artıyor

En yaygın olarak bahar aylarında ortaya çıkan polenler, nefes alıp verme esnasında solunum yollarına yerleşir ve alerjik faktör gösteren kişilerin burun ve gözlerinde iltihaplanmaya neden olur. Vücut polene karşı hapşırma, burun ve göz akıntısı, gözlerde kaşıntı ve iltihaplanma gibi tepkiler gösterir. Polen sezonunda, bazı hastalarda astım da görülür. Bu belirtiler hastanın etrafındaki kişiler tarafından kolayca anlaşılır fakat diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Polen alerjisi olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, kişinin konsantre olma ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Kişinin şikâyetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir. Polen alerjisi kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. Alerjisi olan kişi duyarlı olduğu bitkinin polen yaydığı mevsimde o bitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalmalıdır. Bu konuda gelişmiş ülkeler hazırladıkları polen haritası ile polen alerji vakalarının azalmasına büyük katkıda bulunur.

Polen alerjisi çoğunlukla 5–40 yaş grubu arasındaki kişilerde görülür ve bu hastalığa yakalanan kişi sayısının günümüzde daha da arttığı görülmektedir.

Bahar aylarında çeşitli sıkıntılar yaşayan kişilerin iğne testi sayesinde hassasiyetlerini öğrenilebileceğini belirten Dr. Barış Mutluer, bu testten 3–10 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması gerektiğin de vurguluyor.

Polen alerjisine karşı yapılabilecekler;

  • Havanın nemli ve bitkilerin polen saçtığı günlerde ya da esinti nedeniyle polenlerin uçuştuğu anlarda çok zorunlu değilse, evde kalmaya gayret edin.

  • Eğer olanaklarınız varsa, evinize klima cihazı taktırarak pencereleri kapatın, içeride yeterli serinliği sağlayın aynı zamanda havadaki aşırı nemi giderin ve havanın süzülmesini sağlayın.

  • Araçta giderken camları kapalı tutmaya çalışın.

  • Polenlerin yoğun olarak havaya karıştığı 14 ile 16 saatleri arasında dışarı çıkmayın.

  • Yeşillikli, ağaçlı yerlerden uzak durun.

  • Tatilinizi yeşillikten uzak yerler, örneğin plajlar için planlayın.

  • Polenin yoğun olduğu günlerde eve döner dönmez giysilerinizi değiştirin ve duş yapın, böylece giysilerde ve saçınızdaki polenlerden kurtulmuş olursunuz.

  • Yıkanmış çamaşırlarınızı kapalı yerlerde kurutun.

Manşetler

DUYURU-5