Bağırsak Mikrobiyotasındaki Değişiklikler Meme Kanserinin Yayılmasını Arttırabilir

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin meme kanserinin yayılmasını arttırabileceğini söyledi.

Bağırsaklarda yaşayan bakterilerin önemi yapılan güncel çalışmalarla her geçen gün artıyor. Araştırmalar bağırsak florasındaki iyi bakterilerin çoğalmasının obezite, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklardan ve nörojeneratif pek çok rahatsızlıktan koruyabileceğini belirtiyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, meme kanseri ve sağlıklı bağırsak mikrobiyotası arasındaki ilişkiyi açıkladı.

"Meme kanserinin mikrobiyotadan etkilendiğini göstermiştir"

Prof. Dr. Çoşkun, "Meme kanseri, dünya çapında kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kanserin oluşmasında pek çok faktör rol oynar. Kanserin erken teşhisi ve uygun tedavisi hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Son çalışmalar meme kanserinin mikrobiyotadan etkilendiğini göstermiştir. İnsan sindirim sistemi yaklaşık 100 trilyon bakteri barındırır. Bağırsak mikrobiyotası, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, diyabet, nörolojik hastalıklar, romatoid artrit ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalıkta belirli biyolojik süreçlerle ilişkili olan yeni bir araştırma alanıdır" diye konuştu.

"Floranın bozulması durumunda depresyon, obezite ve bazı nörolojik hastalıklara eğilim artabiliyor"

Kanser risk faktörleri üzerine yapılan çalışmalar, mikroorganizmaların vakaların yüzde 15-20'sinde kanser gelişimine katkıda bulunabileceğini belirten Coşkun, şu ifadelere yer verdi:

"Bağırsak mikrobiyotası ile hastalık arasındaki ilişkilerin çoğu hem mikrobiyotanın bileşimi hem de hastalık gelişiminde yer alan belirli mikrop türleriyle ilgilidir. Tzu-Yu Feng ve arkadaşlarının yapmış olduğu çalışmada bağırsak mikrobiyotasının sağlık üzerine son derece önemli etkileri olduğuna dikkat çekiyor. Sağlıklı bağırsak florası bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve hastalıklardan koruyucu etkiye sahiptir. Ancak bu floranın bozulması durumunda depresyon obezite ve bazı nörolojik hastalıklara eğilim artabiliyor. Yakın zamanda yapılan bu çalışma bozulmuş mikrobiyotanın meme kanserinin yayılma riskini artırabileceğine yönelik veriler yayınladı. Cancer Immunology Research Dergisi'nde yayınlanan bu deneysel çalışmada bağırsak florasının kötü bakteriler lehine artmasının, meme dokusunda bağışıklık hücrelerin yapısının değiştirebileceğini ve meme kanseri olan kişilerde tümörün yayılmasına neden olan must hücrelerinin meme dokusunda yoğunlaştığını gösterdiler."

Çoşkun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle gereksiz antibiyotik kullanmamak, düzensiz ve batı tarzı beslenme şeklinden uzak durmak ve obezitenin önüne geçilmesi yapılması gereken en önemli adımların başında geliyor. Sağlıklı bağırsak florasını korumak çoğunlukla bizim elimizde. Bol sebze meyve tüketimi, tam tahıllı ürünleri tercih etmek ve gerektiğinde probiyotik desteği alınması bu çalışmalar ışığında bağırsak florasının düzenlenmesinde etkilidir."

Manşetler

DUYURU-3
DUYURU-2