Bağımlılıkla mücadele eylülde başlıyor

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM) için İstanbul pilot bölge seçildi. Proje kapsamında öğrencilere eğitimler verilmeye başlandı. Proje eylül ayı itibarıyla 81 ilde uygulanmaya başlanacak.

YUNUS DOĞDU

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)'nın çalışmalar hızla devam ediyor. İstanbul'un 39 ilçesinde bulunan 507 lisede 830 rehber öğretmene tütün, alkol, teknoloji ve madde bağımlılığının yanı sıra sağlıklı yaşam eğitimleri verildi. Çalışma sonrası İstanbul'daki 80 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Proje eylül itibaren tüm Türkiye'de uygulanmaya başlanacak. Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz ile Siyami Paşa Ticaret Meslek Lisesirehber öğretmenleri Ayşegül ve Mehmet Erçevik proje kapsamında yapılan çalışmalar ve öğrencilerin doğru bildiği bazı yanlışları AKŞAM'a anlattı.

AMAÇ FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Proje kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz, "Eğitimlerimizin hedefi kitlemize uygun bilgilendirmeyi yapmak. Bundan dolayı ortaöğretim ile lise düzeyine anlattığımız konular farklı. Yaklaşımlar farklı. Bu proje gelecek nesillerin sağlıklı ve bilinçli yetişmesine katkı sağlamak. Bağımlılıklarla ilgili de farkındalığın oluşmasını katkıda bulunmak. Nihai hedefimiz bu" diye konuştu.

HEDEF HENÜZ BULAŞMAMIŞ OLANLAR

Sağlıklı yaşam konusunda eğitimler verdiğini belirten Siyami Paşa Ticaret Meslek Lisesi rehber öğretmeniAyşegül Erçevik ise, "Bu eğitimler boyunca şunu gördük ki çocuklar her şeyi bildiklerini sanıyorlar. Ama birçok şeyi de yanlış biliyorlar. Bizim buradaki amacımız önleyici rehberlik. İstatistikler gösteriyor ki bir insanı bağımlılıktan kurtarsanız bile yüzde 70'i eski alışkanlıklarına geri dönüyor" dedi.

HALBUKİ DURUM TAM TERSİ

Öğrencilerin birçok yanlışı çevrelerinden öğreniyor diyen Siyami Paşa Ticaret Meslek Lisesi rehber öğretmenlerinden Mehmet Erçevik, "Bu eğitimlerle çocuklara doğru bildikleri yanlışları gösteriyoruz. Bugüne kadar gördük ki çocuklar alkolün zihni açtığını, uykuyu düzenlediğini, vücudu ısıttığını sanıyorlar. Halbuki durum tam tersi. İnternet bağımlılığı konusunda şöyle bir durum var. Kimse kabul etmiyor bağımlı olduğunu. Okullarda öğrencilerin uyuşturucu maddelere çok kolay eriştiğini duyuyoruz. Bu iddialar ve çocuklardan duyduğumuz yanlış bilgiler durumun ciddiyeti hakkında bize de fikir veriyor" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4