B12 vitaminin suda eriyen bir vitamin olması nedeniyle bazı besinlerden her gün düzenli olarak alınması gerektiğini söyleyen Doruk Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Durmuş, özellikle vejetaryenlerin ve yaşlıların risk altında olduklarını vurguladı. B12 vitaminin sebzelerde bulunmadığının altını çizen Ersin Durmuş, "Yıllar boyu et ve et ürünü almayan kişilerde halsizlik, çabuk yorulma, eklem ağrıları, unutkanlık, vücut direncinde azalma el ve ayaklarda uyuşma yürümede zorluk, kulak çınlaması, hissizlik, uyuşukluk, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler gösterebilir." dedi. Durmuş, hayvansal gıda alınmadığında bu eksikliğin etkilerinin kolaylıkla oluştuğunu, özellikle tam vejetaryen annelerin çocuklarında doğumdan itibaren eksikliğin görülmeye başlandığını kaydetti. B12 vitamini eksikliğinin sinir sistemindeki liflerde hasar meydana getirdiğini belirten Durmuş, bu durumun pernisiyöz anemi denilen kansızlık gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti.
B12 vitamini eksikliğinin basit bir kan tetkikiyle belirlendiğini kaydeden Ersin Durmuş şunları söyledi: "Tedavide vitamin enjeksiyonu kullanılır. Bir çeşit B12 vitamini olan ve hidroksokobalamin kullanılır. Anemi semptomlar tedaviye başlar başlamaz düzelir. Ancak her yıl kan testleriyle durum kontrolü yapılmalıdır."
B12 vitamininin özellikle sinir fonksiyonları için gerekli olduğunun altını çizen Uzman Ersin Durmuş, B12 vitaminin folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici olduğu gibi sinir hasarlarını da tedavi edici rol üstlendiğini söyledi. B12 vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten Durmuş, kırmızı kan hücrelerinin üretimine de yardımcı olduğunu ifade etti.
Durmuş, B12 vitamini bulunan bazı yiyecekleri şu şekilde sıraladı: "Karaciğer, süt, yumurta akı, peynir, balık, et, dana eti, dana karaciğeri, böbrek, midye, uskumru, sardalya."