B12 eksikliği çocukların başarısını etkiliyor

Çocuklarda gelişme geriliğine neden olan B12 eksikliği uzun süre davam ettiği zamanlarda çocukların okul başarılarının da düşmesine neden oluyor.

Çocukların B12 vitamini eksikliği, öğrenme güçlüğünden okul başarısını düşmesine kadar birçok alanda çocukları kötü etkiliyor. Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, suda çözünen ve tipik rengi nedeniyle "kırmızı vitamin" adı da verilen B12 vitamini eksikliğinin vücuttaki tüm hücre, doku ve organları etkileyebildiğini söylüyor.

Vejetaryenler B12 alamıyor

Hayvansal gıdalardan alınan B12 vitaminini birçok kişi, ekonomik nedenler ya da vejetaryen diyetlerin nedeniyle alamıyor. B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetlerin yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Soysal, "Kabızlık, iştahsızlık, denge sağlamada güçsüzlük, depresyon, bellekte zayıflama ve kilo kaybı da vitaminin eksikliği göstergeleridir. B12 eksikliği, sinir uçlarını etkileyerek el ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir. Olguların yüzde 25'inde sadece nörolojik bulgular vardır ve kansızlık tabloya eşlik etmeyebilir" diye konuştu.

Depresyona da neden oluyor

Başlıca nörolojik bulguların el ve ayaklarda uyuşma, bellek zayıflığı, kişilik değişiklikleri, depresyon, sinirlilik, yürüme güçlüğü, nadiren halüsinasyon ya da manik davranışlar olarak özetlenebileceğinin hatırlatan Prof. Dr. Soysal "Özellikle çocuklarda B12 eksikliği uzun süre devam ettiğinde gelişme geriliklerine neden olabilmekte ve öğrencilerin okul başarısında düşme görülebilmektedir. Çünkü, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğüne yol açmaktadır. Vitaminin eksikliği ağrılı dil, saçlarda dökülme ve ciltte koyulaşmaya neden olabilir" dedi.

Manşetler

DUYURU-4