Az yiyin, çok yürüyün, aç uyuyun!

Yemek yerken alınan keyif sonradan ızdıraba dönüşebilir. Kalp-damar ve tansiyon hastalıklarınız varsa bayram sofralarına dikkatli yanaşın

Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, özellikle kalp ve damar rahatsızlıkları olanların dikkat etmesi gerekenleri sıraladı: “Ramazan Bayramı, evlerde özel yemeklerin piştiği, misafirliklerde güzel ikramların yapıldığı bir dönem. Ramazan’da oruç nedeniyle uzun süreli açlık yaşayanlar bayramda ister istemez bu güzel ve lezzetli yemeklerden bol miktarda yiyor. Bu durumda öncelikle oruç tutulan günleri unutmak ve rutin beslenme programına dönmek gerekiyor. Açlık dönemlerini düşündükçe daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyabilirsiniz.


Özellikle kalp hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermelerinde fayda var. Vücutta kalbin tüm organlara ve kaslara uygun oranda pompaladığı kan miktarı, aşırı yemek sonrası 2-3 katına çıkıyor. Ancak kalbe, böbreklere ve beyine giden kan miktarı azalıyor. Bu, damar tıkanıklıklarını ve pıhtılaşma riskini artırarak kalp krizlerini tetikliyor.

Krize zemin hazırlamayın


Bazılarının kötü alışkanlıklarından biri, acıkmadan yemek yemek. Kişi aç olmasa bile önüne lezzetli bir tabak getirildiğinde bunu geri çevirmiyor. Özellikle bayramda ikram edilen pasta, börek gibi karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler mide yükünü artırıyor, vücudun insülin dengesini bozuyor.”

DENGEYi iYi KURUN


Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden beslenme ve diyet uzmanı Hülya Günsoy, sağlıklı beslenmenin ipuçlarını verdi:
* Tatlı tüketmek istediğinizde hamur tatlıları yerine protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlıları tercih edin. Ancak şekerli besinlerin fazla tüketilmesinin vücutta yağ olarak depolandığını da unutmayın.
* Tatlandırıcıyla yapılmış tatlıları tüketin.
* Kaymak, krema, çikolata gibi yağ ve şeker içeriği yüksek besinlerden uzak durun.
* Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün azar-azar ve sık beslenin.
* Gün içinde susama hissini beklemeden 8-10 bardak su için.
* Günlük yağ ihtiyacınızı iyi dengeleyin. Zeytinyağı, fındık yağı, soya yağını tercih edebilirsiniz.
* Yağlı tohumların fazla miktarlarda tüketilmesi, kolesterol oranını düşürmez. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 10 adet fındık, 6-8 badem ya da 2 adet ceviz tüketmeniz yeterli.
* Kırmızı et tüketimini haftada 2 kez 100’er gramı aşmayacak şekilde düzenleyin.
* Meyve, sebze ve tahıl posa bakımından zengin. Posa, kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
* Beyaz ekmek yerine kepek/çavdar/yulaf veya tam buğday unundan yapılmış ekmekleri tercih edin.
* Kuru baklagiller protein ve posa bakımından zengin kaynaklar.

* Yatmadan önce yemek yemeyin: Sağlıklı bir vücudun yatarken hafif aç olması gerekiyor. Yatıncaya kadar yemek yemek, sabaha doğru nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle birlikte kalp krizi ataklarının başlamasına neden olabilir.
* Bol bol yürüyün: Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlardan birer çatal almaya özen gösterin. Özellikle karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek gıdalar tüketiyorsanız, gün içerisinde mutlaka sebze ve sıvı almaya dikkat edin. Aksi takdirde kilo alımı hızlanabilir. Ziyaretlere mümkünse yürüyerek gidin ya da günün sonunda en az 30 dakikalık yürüyüş yapın.

HASTALIKLARDA ARTIŞ YAŞANIYOR


Özellikle yılbaşı, bayram gibi özel günlerde kalp-damar hastalıklarıyla tansiyon şikayeti yaşayan hasta sayısında artış yaşanıyor. Bu du-rumun en önemli nedeni, aşırı yemek ve hare-ketsiz kalmak. Akşamları geç saatte yatılıyor, sabah geç kalkılıyor, fazla yemek yeniyor ve hareketsiz bir yaşam sürülüyor.


* BELİRTİLERİ TAKİP EDİN
Göğüste, kolda, karın üst bölgesinde ya da sırtta daha önce hissetmediğiniz bir yanma veya sıkışma hissi duyarsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. Bu durum, kalp krizinin belirtisi olabilir.
 

Manşetler