Aylara göre yakalandığımız hastalıklar!

Harvard Üniversitesi, Liverpool Walton Centre, Zürih Üniversitesi gibi saygın sağlık kuruluşlarının bugüne kadar yaptığı araştırma sonuçlarını inceleyen İngiliz doktor Roger Dobson, her ay için sağlık rehberi hazırladı.

Bu rehbere göre, aylar sağlık durumunuzu şöyle etkiliyor:

OCAK Kış aylarında, özellikle de ocak ayında kötü kolesterol ve kanda bulunan, kalp kriziyle doğrudan bağlantılı trigliserid isimli yağların oranı artıyor. Bu yükselişin nedeni kesin olarak belirlenemese de yaz aylarında insanların daha hareketli olmasına bağlanıyor. Ayrıca kış aylarında bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle tüm nedenlere bağlı olarak en fazla ölüm ocak ayında yaşanıyor.

ŞUBAT Soğuk havanın dokuları daha hassaslaştırmasına bağlı olarak retina yırtılmalarında yüzde 40 artış gözleniyor. Bu sorun hızlıca tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına bile yol açabiliyor. Ayrıca erkeklerde sperm sayısı en fazla Şubat ayında artıyor.

MART Az güneşe bağlı olarak bağışıklık sistemindeki zayıflaması nedeniyle mart, vücudunuzda en fazla uçuğa rastlayabileceğiniz ay. Ancak Mart ameliyatlar için en uygun dönem. Kanser ve kalp ameliyatlarında hayatta kalma oranının daha fazla olduğu tespit edildi.

NİSAN Beyindeki hormon dengelerinin ve vücut saatinin değişmesi sonucu Nisan ayı kronik başağrılarının en sık rastlandığı dönem.

MAYIS Bahar aylarında bağışıklık sisteminde yaşanan değişimler, ishal, kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarının ve doku sertleşmelerinin yaşanmasına neden oluyor.

HAZİRAN Mevsim değişiklikleri sadece olumsuz sonuçlar doğurmuyor. Haziran ayında daha güneşten fazla D vitamini alındığı için tansiyon daha düşük oluyor.

TEMMUZ Temmuz aylarında bacak ülseri sorunlarının en çok yaşandığı ay. Ayrıca apandisit vakaları da en çok Temmuz'da yaşanıyor.

AĞUSTOS Yüksek oranda D vitamini alınması nedeniyle Ağustos aylarında, prostat hastalıklarına karşı savaşan antigenlerin miktarı yılın en yüksek seviyesine ulaşıyor.

EYLÜL
Okula dönüşle bağlantılı olarak çocuklarda astım sorunlarının en fazla görüldüğü ay. Çocuklara daha fazla özen gösterin.

EKİM Ağustos ayında dibe vuran mide ülseri ekim ayında zirveye çıkıyor. Ayrıca kireçlenme sorunları da ekim ayında diğer dönemlerin ortalamasına göre iki kat artıyor.

KASIM Kronik akciğer hastalıkları kış aylarına oranla iki katına çıkıyor. Doğum yapan kadınların, doğum sonrası depresyonuna yakalanma oranları da bu ay iki kat fazla.

ARALIK Hamilelikte yüksek tansiyon, erken doğum, astım gibi sorunlara sık sık rastlanıyor. Ayrıca öksürük de Aralık ayında zirve yapıyor.

A Haber

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ