Ayakta Teshis ve Tedavi Yönetmeliğine Karşı Sektör Temsilcileri Ankara'da Toplandı

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan Özel Dal ve Tıp Merkezlerinene hastane şartları getirilmesini öngören "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapan Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı"na karşı, bine yakın tıp ve dal merkezi temsilcisi Ankara'da biraraya geldi

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan Özel Dal ve Tıp Merkezlerine hastane şartları getirilmesini öngören "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapan Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı"na karşı, bine yakın tıp ve dal merkezi temsilcisi Ankara'da biraraya geldi.

Toplantı yeri olarak Sağlık Bakanlığı'nın karşında bulunan Sıhhiye Kent Otel'i tercih eden temsilciler, toplantı öncesi basına açıklamalarda bulundular. Temsilciler, "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapan Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik Taslağı" ile sağlığın tamamen özel hastanelere devredilmek istendiği ve bunun da tekelleşmeyi beraberinde getireceği görüşünü paylaştılar.

Hükümetin "2009 yılında 30 tane 100 yataklı hastane açmaya hazırız" söyleminde bulunduğunu hatırlatan Fizik Tedavi Özel Dal Merkezi İşletmeleri Derneği Başkanı Kürşad Özdemir, bu durumun özel teşebbüsün holdingleştirileceği anlamına geldiğini belirtti.

Özdemir, dal ve tıp merkezlerinin kapatılmasıyla özel hastanelerin önünün açılacağını ve açılacak hastanelerin yalnızca büyük şehirlerde hizmet verebileceğini kaydetti.

Yönetmeliğin yanlış uygulamalarla ve tezatlarla dolu olduğunu ifade eden Özdemir, "2500'e yakın merkezin kapanması en az 50 bin çalışanın işsiz kalmasına ve milyarlarca paranın israf olmasına sebep olacaktır" dedi.

Dal ve tıp merkezlerinin kapanmasının halkın da zararına olacağını vurgulayan Özdemir, "Dal merkezi sayesinde hastalar evlerinin dibinde sağlık hizmeti alabiliyorlardı. 81 ilin 50'si özel hastane yatırımına uygun değil. Bu yerlerdeki özel sağlık hizmetleri tıp ve dal merkezleri tarafından sağlanmaktadır. Bu merkezlerin kapatılması hastaların kolayca sağlık hizmetlerinden yararlanmasını da engelleyecek" şeklinde konuştu.

-SAĞLIK HİZMETİ YABANCI SERMAYENİN ELİNE GEÇECEK-

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vahide Bilir ise uygulanan politikalarla sağlık hizmetlerinin yabancı sermayenin eline geçeceğini belirtti. Bilir şunları söyledi:

"Çoğunlukla yabancı sermayenin eline geçmiş olan Diyaliz Merkezlerinin taslak yönetmeliğin dışında tutulması manidardır. Bu politikalarla, kamu hastaneleri de yakında satışa çıkacak. Dal ve Tıp Merkezlerine yönelik tasarı da bütünün bir parçası. Sağlık anlamında halkın yararına bir plan, program yok. Bu Dünya Bankası ve IMF kaynaklı bir plan."

-"DÜNYA ARTIK HASTAYI YATIRMAK İSTEMİYOR"-

Ankara Sağlık Kuruluşları Organizasyon Derneği (ASKOD) Başkanı, Dr. Köksal Holoğlu ise dünyanın, Evde Tedavi anlamına gelen "Homecare" ya da hastayı ayakta tanı koyan ve tedavi eden sistemlere yöneldiğini belirtti. Holoğlu, "Artık Dünya hastayı yatırmak istemiyor. Bütün dünya bu sisteme giderken Türkiye'deki sağlık politikalarının 'hastaneler daha iyidir' gibi bir yola sürüklenmesi ne kadar doğru?" dedi.

Açıklamaların ardından toplantıya geçen temsilcilerin, toplantıda alınan ortak kararlar çerçevesinde eylem planı oluşturmaları bekleniyor. (ANKA)

Manşetler

DUYURU-5