"Avrupa'daki grip dalgası Türkiye'yi etkileyebilir"

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: "Şu an ülkemizde görülen mevsimsel grip vakaları olağan seyrini yapmaktadır. Önümüzdeki haftalarda Avrupa'da büyük bir grip dalgası beklenmektedir."

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Avrupa'da büyük bir grip dalgası beklendiğini ifade ederek, "Sık temasımızın olması nedeniyle bu dalganın ülkemizi etkilemesi ihtimal dahilindedir" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin kolay ve hızla yayılan, öksürük ve hapşırık ile ağızdan saçılan damlacıkların teması sonucu bulaşan bir enfeksiyon olduğunu söyledi.

Gribin yüksek ateş, halsizlik, titreme, öksürük, başağrısı ve yaygın kas ağrıları şeklinde klinik tablo oluşturduğunu belirten Hatipoğlu, gribal enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemi direncinin iyi olması gerektiğini dile getirdi.

Bu enfeksiyonun özellikle bağışıklık sistemi tam gelişmediğinden çocuklarda ve direnci azalmış yaşlılarda daha etkili olduğunu anlatan Hatipoğlu, "Ayrıca kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlarda ağır seyretmekte ve ölümcül olabilmektedir. Dengesiz beslenme, yorgunluk, sigara ve alkol kullanımı da hastalığın seyrini arttırmaktadır" diye konuştu.

- Türkiye'yi de etkileyebilir

Sağlık Bakanlığı olarak grip dahil, dünyadaki salgına dönüşebilecek tüm enfeksiyonları yakından takip ettiklerini vurgulayan Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Avrupa'daki gribal enfeksiyonların süratle yayıldığı, ciddi sayıdaki kişiyi etkilediği, hastalığın ağır ve uzun seyretmesi sonucunda yüksek iş gücü kayıplarına sebep olduğu yönünde bilgilerimiz mevcuttur. Avrupa'nın yanı sıra Uzakdoğu ve Rusya'dan da ciddi sayıda ölümlere yol açan vakalar bildirilmektedir. Şu an ülkemizde görülen mevsimsel grip vakaları olağan seyrini yapmaktadır. Önümüzdeki haftalarda Avrupa'da büyük bir grip dalgası beklenmektedir. Sık temasımızın olması nedeniyle bu dalganın ülkemizi etkilemesi ihtimal dahilindedir."

Hatipoğlu, gribal enfeksiyonlarda kalabalık ortamlar ve tokalaşmanın bulaşmayı arttırdığını, bu nedenle temastan kaçınmak gerektiğine işaret etti.

En iyi korunma yönteminin ellerin iyi yıkanması ve kalabalık ortamlarda maske takılması olduğunu anlatan Hatipoğlu, "Tedavide eğer bir komplikasyon yoksa antibiyotik veya benzer ilaç kullanmaya gerek yoktur. C vitamini grip virüsünün iyileşmesine yüzde 20 civarında katkı sağlar. Bu hastalıkta önemli olan istirahat ve bol sıvı alımıdır" diye konuştu.

Manşetler