Aşırı su zehirleyebilir!

Aşırı su tüketimi vücuda yarardan çok zarar getiriyor.

SAMSUN Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şükrü Arslan, aşırı su tüketiminin vücuda yarardan çok zarar getireceğini belirterek, “Terlemeyle beraber artan sıvı ihtiyacını karşılamak için bardak bardak, litre litre su içmek doğru değil. Çünkü çok fazla miktarda alınan su, vücutta su zehirlenmesine neden olur” dedi.

Yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak terlemeyle su kaybının arttığını söyleyen Prof. Dr. Şükrü Arslan, sıvı kaybının giderilmesi için alınacak su miktarının önemli olduğuna dikkat çekti. Beyinde bir susama merkezinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Arslan, “Bu merkez bize ne zaman, ne kadar su içeceğimizi söyler. İşi doğal akışına bırakıp, su içme ihtiyacı susama oluştuğunda giderilmesi gerekir” diye konuştu. Prof. Dr. Şükrü Arslan, fazla miktarda alınan suyu, böbrekleri iyi çalışan kişilerin tuvalete giderek dışarı attığını, böbrekleri iyi çalışmayan kişilerin zehirlenebileceğini söyledi. Prof. Dr. Arslan, “Su zehirlenmesinde, su damarlarda dolaşır. Böbrekler tarafından dışarı atılması gereken sıvı özellikle beyin hücrelerinin içine girerek, hücresel ödem, şişme yaparak onların fonksiyonlarını bozar ve doğru çalışmalarını engeller. Bu konsantrasyon yeteneğinde azalma, bilinç bulanıklığı ve giderek ölüme kadar neden olabilen bir dizi olayı tetikler” dedi.


Bazı hekimlerin günde 2- 3 litre su içilmesi şeklinde önerilerde bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Şükrü Arslan, “Biz çocuk yaş grubunda böbrek taşı oluşumu ya da idrar yolu enfeksiyonu varsa, bol su içme önerisinde bulunuyoruz. Onun dışındaki sağlıklı çocuklar, sağlıklı bireyler için susama merkezi ‘su iç’ emrini verene kadar ‘hiçbir şey yapmayın’ diyoruz” diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4