Uzmanlar, kadınlarda idrar kaçırma olayının erkeklere oranla daha fazla görüldüğünü belirterek, aşırı kilo ve sigaranın idrar kaçırmaya neden olduğunu söyledi.
Yirmi yaşını geçen kadınların yüzde ellisinde idrar kaçırmanın mevcut olduğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Gedik, idrar kaçırmanın beraberinde birçok sorunu getirdiğini dile getirdi. İdrar kaçırma ile birlikte hastalarda utanç, özgüven kaybının olduğunu anlatan Gedik, hastaların ciddi anlamda yaşam kalitelerinin bozulduğunu ifade etti. Tedavisinin pahallı olduğunu kaydeden Gedik, "Hastaların yaklaşık yarısında yaşanan idrar kaçırma olayı yaşın getirmiş olduğu normal bir sonuç, özel durum olarak algılayıp genellikle doktorlara bu idrar kaçırmadan söz edilmemektedir. Öksürmeyle, aksırmayla, gülmeyle hatta ilerleyen yıllarda yolda yürümeyle çok daha ileri zamanlarda ayakta iken dahi idrar kaçırma şikayetinin olması stres intokras olarak tanımlanıyor. Sıkışma türü intokras dediğimiz zaman ise hastalarda daha çok acil sıkışma isteği, hemen tuvalete yetişme isteği ve bu hastaların yaklaşık üçte birinde tuvalete yetişemeden idrar kaçırma şikayeti ile bize başvurular yapılmakta. 20 yaşından sonraki kadınların yaklaşık yarısında idrar kaçırma olayı vardır. İlerleyen yaşla birlikte hem idrar kaçırma tipi hem de stres tipi idrar kaçırmayı sıklaşmaktadır. Beyaz ırkta, siyah ırka göre daha yüksek oranlarda idrar kaçırma görülmektedir. Kadınlarda, erkeklere göre daha yüksek oranlarda görülmektedir. Çok sayıda yapılan doğumlar ve zor doğumlar rahimle ilgili geçirilmiş bazı ameliyatlarda da pelvik taban dediğimiz kaslarda zedelenmeye bağlı olarak hastalarda idrar kaçırma görülmekte" dedi.
"SİGARA İDRAR KAÇIRMAYI ARTTIRIYOR"
Doç. Dr. Abdullah Gedik, sigara kullanımının da idrar kaçırmayı arttırdığını söyledi. Gedik, "Sigara özellikle idrar kaçırma olaylarını çok yüksek oranlara çıkarmakta. Bazen de doğal yollarla yani adetten kesilip menopoza girmiş kadınlarda da östrojen eksikliğine bağlı kadınlık hormonları düzeylerinde kadınlarda idrar kaçırma özelliği görülmekte. Aşırı kilolu insanlarda da yine benzer şekillerde idrar kaçırma sıklığı artmakta. Günlük ortalama 45 dakika ile bir saatlik yürümelerin pelvik taban kaslarının güçlendirildiğini bazılarında ciddi anlamda idrar kaçırma olayını azalttığı biliniyor" şeklinde konuştu.
Gedik, idrarının tamamını altına kaçıran hastaların ise ameliyat yöntemiyle tedavi edildiğini ve sosyal yaşama yeniden kazandırıldığını sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR