Aşı programı devam edecek

Anayasa Mahkemesi'nin, bebeklere ve çocuklara ailesinin rızası olmadan zorla aşı yaptırılmasının kanuna aykırı olduğuna karar vermesinin ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'bugüne kadar iyi giden' aşılama programlarının aynen devam edeceğini söyle

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), bebeklere ve çocuklara ailesinin rızası olmadan zorla aşı yaptırılması ve ailenin aşı yaptırması için zorlanmasının kanuna aykırı olduğuna karar vermesinin ardından Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan "bugüne kadar iyi giden aşılama programlarının aynen devam edeceği" açıklaması geldi.

Bakan Müezzinoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Sağlık Bakanları Konferansı'nın açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesinin ailenin rızası olmadan çocuklara zorunlu aşı yapılmaması yönünde aldığı karara ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, Müezzinoğlu, aşılama programlarının aynen devam edeceğini belirtti.

Bunun hem insanlar hem de insanlık için asla vazgeçilemeyecek, ihmal edilemeyecek bir alan olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu karar ve gerekçelerine bakarak yeniden bir yasal düzenleme yapılır. Çünkü bireyin hakkı toplumun haklarına, sağlıklı geleceğine müdahale ediyorsa veya sağlıklı geleceğini bozuyorsa burada karar toplumu ve diğer bireyleri korumak yönünde olacaktır. Anayasa Mahkemesi keşke bu anlamda bilim kurullarının görüşlerini alarak bu kararı verseydi. Bireyin hakları önemli ama toplumun hakları onun da önünde... 'Bir bireyi koruyacağım' derken insanları ve insanlığı tehdit eden olumsuzluklara vesile olmak herhalde yeniden gözden geçirilmesi gereken bir karar olsa gerek."

AYM kararı

AYM, bu konuda yasal düzenleme yapılmadığı sürece bu tip uygulamaların "Maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkı"nın ihlali kapsamına girdiğini belirtmişti.

Daha önce Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, aşılar hakkında çıkan dedikodular sebebiyle "Çocuğun üstün yararı" gerekçesiyle "Devlet, geçerli bir delil gösterilmedikçe, anne-baba rızası aramaksızın çocuğa zorunlu aşı yaptırabilir" kararı almıştı.

Bebeklere ve çocuklara aşı vurdurma zorunluluğu kanunla belirtilmiş değil. Bu nedenle bazı aileler "içinde domuz kanı var, "cıva içeriyor", "MS, otizm gibi hastalıklara neden oluyor" gerekçeleri ile zorunlu aşı uygulamasına karşı çıkıyor.

Al Jazeera'nin görüştüğü uzmanlar, aşıların zararlı olduğuna dair bilimsel bir veri olmadığını belirtti.

 

Zorunlu aşı sayısı 10

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın çocukluk çağı aşı takviminde toplam 10 aşı var. Bunlar Hepatit B, Verem (BCG), DaPT-İPA-Hib (karma aşı), Pnömökok, KKK (Kızamık, kızamıkçık, kabakulak), DaBT-İPA, Çocuk Felci (aktif Polio), Difteri-Tetanos, Suçiçeği, Hepatit A). Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmayan ancak özel sağlık birimlerindeki doktorlar tarafından uygulanması tavsiye edilen Meningekok ve Rotavirüs aşıları da bu grup içinde.

kaynak: Al Jazeera, AA

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ