'Aşı ile her yıl 14 bin ölümün önüne geçiliyor'

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhan: - ''Aşılama yapılmasaydı Türkiye'de her yıl 14 bin ölüm gerçekleşecek, ortaya çıkacak hastalıkların ülkeye toplam maliyeti 23 milyar liranın üzerinde olacaktı''

Hacettepe Üniversitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Aşılama yapılmasaydı Türkiye'de her yıl 14 bin ölüm gerçekleşecek, ortaya çıkacak hastalıkların ülkeye toplam maliyeti 23 milyar liranın üzerinde olacaktı" dedi.

Prof. Dr. Ceyhan, bir ilaç şirketinin Ankara Ofisinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, aşılama ile Türkiye'de her yıl 14 bin ölümün önüne geçildiğini söyledi.

Aşılamanın bir sağlık çalışanının insan sağlığına verebileceği en büyük katkı olduğunu vurgulayan Ceyhan, başka hiçbir yöntemle bir hastalığı ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını belirtti.

Aşı sayesinde çiçek hastalığının ortadan kalktığını, polio virüsü kaynaklı çocuk felcinde hastalığa son verilmesi noktasına yaklaşıldığını anlatan Ceyhan, kızamık virüs dolaşımının durdurulmasında da önemli bir mesafe alındığını kaydetti.

Ceyhan, Türkiye'nin, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Aşı Danışma Kurulu'nun aldığı kararlar ve bölgesindeki diğer ülkelerle kıyaslandığında en zengin aşı takvimine sahip referans ülkeler arasında gösterildiğini belirtti.

Türkiye'de aşılama olmasaydı ne kadar kayıp yaşanacağını bir araştırma ile ortaya koyduklarına işaret eden Ceyhan, şöyle devam etti:

''Buna göre her yıl, difteriden bin 55, hepatit A'dan 5, hepatit B'den 3 bin 348, kızamıktan 832, kabakulaktan 18, boğmacadan bin 255, çocuk felcinden 2, kızamıkçıktan 189, tüberkülozdan 390, tetanostan 91, suçiçeğinden 24, pnömokok menenjitinden 227, zatürreden 6 bin 806 olmak üzere toplam 14 bin 296 ölüm gerçekleşecekti. Aynı araştırmada yaptığımız hesaplamalara göre aşılama olmazsa ortaya çıkan hastalıkların ülkemize maliyeti 15, 6 milyar lira doğrudan, 7,4 milyar lira da dolaylı olmak üzere toplam 23 milyar liranın üzerinde olacaktı. Halbuki tüm bu ölümleri, hastalıkları ve maddi kayıpları yaklaşık 418 milyon liralık bir aşı maliyeti ile önleyebiliyoruz''

-Menenjit hastalığında aşılama

Türkiye'de çocukluk çağı menenjitlerinin yarısından çoğu meningokok denilen bakteri türünden kaynaklandığına dikkati çeken Ceyhan, ''Meningokok, menenjit aşısı ile korunabilen hastalıklar arasında en ağır seyredenlerin başında geliyor. Şimdiye kadar 13 meningokok tipi tanımlanmışsa da bunlardan beşi (Serogrup A, B,C, W ve Y) insanda sık görülen tiplerdir. 4 tipe (A,C,W,Y) karşı geliştirilen 3 farklı aşı ülkemizde ruhsat almış, B tipi için geliştirilmiş olan aşı ise ruhsatlandırma aşamasındadır'' ifadelerini kullandı.

Menenjit nedeniyle Türkiye'de çocuklarda yılda yaklaşık bin 500 vaka ve 350 ölüm olduğunun rapor edildiğini bildiren Ceyhan, belirtiler başladıktan 24 saat sonra ölüme neden olabilen bu hastalığın bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş süt çocuklarında en ağır haliyle görüldüğünü kaydetti.

Ceyhan, yeni geliştirilen aşılar ile de hem bebeklere hem de erişkinlere faydalı, kapsamlı koruma fırsatı verilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Manşetler

DUYURU-4