Radikal’in 13 Mart’ta “Ağır ağır çıkacaksın onkoloji katlarını” haberinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü’nde, bozuk asansörler nedeniyle hastaların merdivenlerden karga tulumba taşındığını duyurmuştuk. Önceki gün, bir asansörün tamir edilerek çalışır duruma gelmesiyle hastaların yüreğine su serpildi. Çalışmayan diğer asansör de yarın açılacak ihaleyle tamir edilecek.
Üniversite yetkilileri, bozuk olan ilk asansörü üniversitenin kendi imkânlarıyla tamir ettiğini açıkladı. Bozuk olan ikinci asansörünse en geç iki hafta içinde devreye gireceği belirtildi.
Güner Polat, Radyasyon Onkolojisi’nde yatarak ışın tedavisi gören hastalardan yalnızca biri. Güner Hanım 1.5 aydır, her sabah saat 07.30’da ışın tedavisi için beşinci kattaki odasından zemin katta bulunan ışın tedavi merkezine inip çıkıyor. Balıkesir Akçay’da yaşayan Güner Polat tedavisi için İstanbul’a gelmiş.
‘İçimiz rahatladı’
Polat, asansörle ilgili gelişmeden memnun: “Sol akciğerimde tümör var. Önce kemoterapi gördüm, şimdi her gün ışın tedavisi görüyorum. Asansörler bozukken gerçekten çok zordu çünkü yanımda refakatçim de yoktu. Yatan hastalar ve gün içinde gelen ayakta tedavi gören hastalar hep merdivenlerden inip çıkıyordu. Hastanedeki sağlık personelinden temizlik personeline kadar herkes yardımcı olmaya çalışıyordu ama onlar da kime ne kadar yetebilsin ki. Neyse ki hiç olmazsa bir asansör devreye girdi, içimiz rahatladı.”
İki haftadır hastanede yatarak ışın tedavisi gören Ferhat Çetin ve refakatçisi eşi Derman Çetin de bozuk asansörün hastalar için büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti. Ferhat Çetin “Canıyla uğraşan hastaların en temel sorunu, merdivenlerden aşağı inip çıkmak. Bu hem hastalar hem de refakatçileri için ayrı bir yüktü. Neyse ki asansör tekrar çalışmaya başladı, hepimizin içi rahatladı” dedi.
İhale komedisi
Hastanede bulunan iki asansör de düne kadar çalışmıyordu. İhale Yasası’na takıldığı için çalışmayan asansörlerden biri 2 yıldır, diğeri ise 2 aydır arızalıydı. Dekanlık asansör arızasını gidermek için önce açtığı ihale sonucunda iki firma ile ihaleye girdi. Kazanan firma, asansör tamirine başlayacakken diğer firma ihaleye itiraz etti. İş mahkemeye kadar varınca asansörün tamiri de durdu. Yaşanılan bu trajikomik süreç ile kanser hastalarının merdiven çilesi başladı.
MİNE TUDUK