Artıları
-Uyarıcı etkisi vardır. Sabahları uyanmaya yardımcı olur, konstantrasyonu artırır.
-Böbrek taşı oluşum riskini azaltır. Bu konuda tersi iddialar olsa da, sağlık çalışanları arasında yapılan bir araştırmada, böbrek taşı rahatsızlığının kahve içmeyenler arasında daha sık görüldüğü ortya çıkmış. Bunun nedeni, kahvenin diüretik etkisine bağlanıyor.
-Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, fiziksel egzersizle birlikte ölçülü kahve tüketimi, güneşin ultraviyole ışınlarının yol açtığı kanserojen etkileri ortadan kaldırabiliyor.
Eksileri
-Kahve, ülseri tetikliyor ve midenim asit salgılamasını uyarıyor. Bu nedenle mide hastalarının günde 2 fincanı geçmemeleri gerekiyor.
-Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları ve kalp çarpıntısına neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.
-Amerika’da yapılanaraştırmalarda, yemek zamanalarında yükselen kan şekeriyle birlikte tüketilen kahvenin şeker hastalığını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Uzmanlar şeker hastalarının da kahveyi sınırlı tüketmesini öneriyorlar.
-İçerdiği kafein nedeniyle bağımlılık yapabiliyor.
-Düzenli olarak günde dört-beş bardak kahve içenler üzerinde yapılan araştırmalarda, yüksek miktarda kahve tüketiminn tansiyonu hızla yükselttiği görüldü.