Artık unutmak yok!

Kandan üretilen bir ilacın Alzheimer'ı durdurabileceği ve etkilerini tersine çevirebileceği açıklandı. Yapılan ilk deneyler çarpıcı sonuçlar verdi: Hastalığın ilerlemesi yüzde 42 azalıyor

ABD'de yapılan bir araştırma, Kiovig adlı ilacın Alzheimer hastalığını önemli ölçüde stabil hale getirdiğini ve beynin küçülmesini durdurarak, hafızayı ve düşünme hızını koruduğunu ortaya çıkardı. Baxer International İlaç Şirketi ve New York'taki Weill Cornell Tıp Merkezi, ilk sonuçları doğrulamak üzere daha büyük bir deney başlattı. Bilim sorumlusu Norbert Riedel, ilk sonuçların çok 'çarpıcı' olduğunu belirtti. Nöroloji dergisinde yayınlanan ilk deney sonuçlarında ilacın Alzheimer hastalığının ilerlemesini yüzde 42 oranında azalttığı kaydedildi.


İLACIN ÜRETİLMESİ ZOR
ABD'de Gammagard olarak bilinen Kiovig, çeşitli bağışıklık hastalıklarına karşı kullanılan bir ilaç. İnsan kanından elde edilen antikorların bir karışımı olan ürün, beyni tıkayarak sinirlerin ölümüne ve işlev kaybına neden olan amyloid beta adlı bir proteine karşı antikorlar içeriyor. İlacın olumsuz yanıysa, büyük miktarlarda üretilebilmesi için yeteri kadar kan tedariği bulunmasının zorluğu.

Gözde 'çip' devrimi
Almanya'nIn Tuebingen Üniversitesi'nde 11 görme engelli kişi üzerinde denenen çip, hastaların nesneleri kendi gözleriyle saptayabilmelerini sağladı. Retinaya yerleştirilen çip, gözden içeri giren ışığı dönüştürerek gözün arkasında yer alan optik sinire gönderiyor.

Manşetler