Her 200 kişiden 1'i arı tarafından sokulduğunda anaflaksi atlatmaktadır.
Her yıl 2-9 kişi anafilaktik şok nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Anafilaktik şok arı tarafından sokulduğunda kişinin girdiği ciddi durumdur.
Genel kanının aksine eşek arısı, bal arısının 2 katı oranda ölüme neden olmaktadır.
Ulusal Sağlık ve Klinik Uygulama Enstitüsü(Nice), yeni uygulamanın kullanılıp kullanılamayacağı konusunda karar verme aşamasında. Pharmalgen isimli ilacın onaylanacağına dair bilgiler kaydedildi.
Düzenli enjeksiyon şeklinde uygulandığında, kişinin vücuduna bal ve eşek arısı zehrine eş değerde alerjen aşama aşama arttırılarak verilmiş oluyor. Zaman içerisinde bağışıklık sistemi de kuvvetlendirilmiş oluyor.
Tedavinin 2 aşaması bulunuyor: Birinci evre ve 3 yıl süren koruma evresi.
Anafilaktik reaksiyonlar, kişinin bağışıklık sistemi alerjene olması gerektiği gibi davranmadığında görülür. Ardından salgılanan histaminler kan basıncının düşmesine neden olur. Ciddi vakalarda ise solunum ve kalp durabilir.
Önümüzdeki yıl onaylanması beklenen ilacın bal arısı ve eşek arısı zehrine karşı ciddi reaksiyon gösteren kişilerde uygulanacağı tahmin ediliyor.
Nice'de kilinik ve halk sağlığı direktörü olan Prof. Peter Littlejohns, "Bazı kişilerin arı sokmasına karşı gösterdiği reaksiyon korkutucu ve hayatı tehdit edici boyutlarda olabilir. Önceden ciddi bir reaksiyon göstermiş kişiler gelecek konusunda büyük endişelere sahiptir.Her an sokulma tehlikesi nedeniyle hayatlarını normal bir şekilde idame ettirememektedirler. Bu nedenle Pharmalgen, etkili ve koruyucu bir tedavi yöntemi olarak umut vaadediyor," dedi.
Anafilaksi, anında enjekte edilen adrenalin sayesinde kontrol edilebiliyor. Adrenalin, damarları daraltarak ciğerlerdeki kasları rahatlatıyor, bu sayede hava alışverişi ve kan basıncı dengelenmiş oluyor.
Ancak bazı durumlarda anafilaktik şoka giren kişiye hemen müdahale edilemeyebiliyor. Bu tip vakalarda ciddi sorunlar ve hatta ölüm bile söz konusu olabiliyor.