Antibiyotik direnci ölüm riskini artırıyor

Antibiyotiklerin doğru zamanda ve uygun dozajda kullanılmaması ya da gereksiz tüketilmesi, vücudun o mikroba direnç kazanmasını sağlayarak tedavi başarısını azaltıyor, ölüm riskini artırıyor.

Bakterilerin neden olduğu birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin doğru zamanda ve uygun dozajda kullanılmaması ya da gereksiz tüketilmesi, vücudun o mikroba direnç kazanmasını sağlayarak tedavi başarısını azaltıyor, ölüm riskini artırıyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akılcı ilaç kullanımının, kişilerin hastalığına ve kişisel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, en düşük maliyetle kolayca sağlanması olduğunu belirtti.

Özellikle bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin gereksiz tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Ünal, "İnsan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlar olan antibiyotikler, direnç gelişimi ve tedavi etkinliğinin azalması nedeniyle akılcı ilaç kullanımındaki en önemli ilaç grubudur" dedi.

Kelime anlamı ile "yaşama karşı" anlamına gelen antibiyotiğin bakterilerin çoğalmasını önlediğini veya öldürdüğünü ifade eden Ünal, şöyle devam etti:

"Antibiyotik dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmaktadır. Ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımı, insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine, bu da çoğu kez antibiyotik dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve ishal gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir."

-"Tedavi edilebilen enfeksiyonlar, ölümcül olacak" iddiası

Ünal, ABD'de her yıl 2 milyondan fazla kişinin dirençli bakterilerle enfekte olduğunu ve bu hastaların en az 23 bininin yaşamını yitirdiğini anlatarak "George Washington Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lance Price, 'halk sağlığı açısından bugüne dek karşılaşılan en ağır tehditlerden biriyle karşı karşıya olunduğunu ve eskiden tedavi edilebilen enfeksiyonlardan insanların ölebileceği bir döneme girildiğini' belirtti" diye konuştu.

-"Erken çocuklukta antibiyotik kullanımı, diyabet riskini yükseltiyor"

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin de çocukluk döneminde kullanılan antibiyotiklerin şeker hastalığı riskini artırdığını söyledi.

Manşetler