Antibiyotiğe test şartı

Gereksiz antibiyotik kullanımının engellenmesi için ilk adım atıldı.

Tedavide antibiyotiğin gerekli olup olmayacağını belirleyecek test, sosyal güvence kapsamına alındı. İkinci aşamada da, antibiyotik reçeteye yazılmadan önce bu testin uygulanmasının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor. Yetkililer, "4.5 liralık bir test. Kamu toplu alım yapacağı için maliyet 4 liranın da altına düşecek. Ama bu test uygulandığında hem hasta hem de bizim açımızdan olumlu sonuçlar doğuracak" bilgisini veriyor.

ARTIK MALİYETİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK

Geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği ile, "strep.pyogenez hızlı polimeraz zincir reaksiyon testi" sosyal güvenlik sisteminin ödeyeceği işlemler arasına alındı. Bu testin hangi durumlarda kullanıldığı sorusuna yetkililer, "Önlem alınmadığı takdirde kalp, ciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilecek bir dizi bakteri var. Bu bakterilere antibiyotikle müdahale edilmezse oluşabilecek sonuçlar ağır olduğu için, doktorlar risk almak istemiyor. Ödeme kapsamına aldığımız test ise, bu bakterileri 20 dakika içinde tespit edecek. Böylece her bakteriye antibiyotik verilmesine gerek kalmayacak. Bu antibiyotikle mücadele programının ilk ayağı olacak. Özellikle aile hekimlerinin bu testi uygulamasıyla antibiyotik kullanımında ciddi bir tasarruf bekliyoruz" yanıtını verdi.

REÇETELERİN YÜZDE 40'INDA VAR

Sağlık Bakanlığının reçete bilgi sistemine göre geçen yıl oluşturulan reçetelerin yüzde 40'ında antibiyotik bulunuyor. Antibiyotik bulunan reçete yüzdesi en yüksek iller sırasıyla Diyarbakır (yüzde 55,18), Şanlıurfa (yüzde 52,42), Gaziantep (yüzde 52,05), en düşük iller ise sırasıyla Artvin (yüzde 20,45), Sinop (yüzde 22,75) ve Rize (yüzde 23,23) olarak sıralanıyor. Antibiyotik bulunan reçete yüzdesi,Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 51,65, Akdeniz'de yüzde 41,07, Doğu Anadolu'da yüzde 33,84, İç Anadolu'da yüzde 32,32, Marmara'da yüzde 31,38, Ege'de yüzde 30,35 ve Karadeniz'de ise yüzde 25,48 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'de kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi 42 birimken Hollanda'da bu rakam 14 birim seviyesinde bulunuyor. Bir başka deyişle Türkiye'de herhangi bir vatandaş Hollandalı bir kişiden günde 3 kat fazla antibiyotik tüketiyor. Bu değerle Türkiye Avrupa'da kişi başına günde kullanılan antibiyotik birimi hesaplamasında 40 ülke arasında birinci sırada bulunuyor. Türkiye'den sonra 35 birimle Yunanistan geliyor. En az antibiyotik kullanan ülke olan Estonya'da ise bu oran 13 birimi aşmıyor.

Manşetler

DUYURU-4