Antibakteriyel Sabunlar

Pandemi dönemi boyunca herkesin sürekli uyarılarda bulunduğu bir hijyen yöntemi var. Elleri en az 20 dakika boyunca su ve sabunla yıkayınız!

Hijyen sağlamada sabunun önemi son yıllarda pandemi nedeniyle daha da artmış durumdadır. Sabunun keşfi M.Ö. 6000’li yıllara kadar dayanmaktadır. İlkel olarak potasyum ve yağ karıştırılarak elde edilen ve Roma döneminde kadınlar tarafından temizlik için kullanılan sabun gittikçe yaygınlaşarak günümüzde artık temizliğin vazgeçilmez bir öğesi haline gelmiştir.

Sabun virüs ve bakterileri temizlemede etkili bir madde iken antibakteriyel olan sabunlar mikroorganizmaları öldürmede maksimum etki sağlamaktadır. Günlük hayatta toplu taşıma, kapı kolları, umumi tuvaletler gibi pek çok kişinin dokunduğu yerlere dokunmak zorunda kalırız. Temasın kaçınılmaz olduğu bu ortak alanlarda pek çok çeşit sağlığa zararlı virüs ve bakteri bulunur. Temas ettikten sonra elimize bulaşan bu mikroorganizmalardan kurtulma konusunda her sabun aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu yüzden etkili bir hijyen için güvenilir markalardan içeriği kaliteli olan ürünleri tercih etmeliyiz. Üstün hijyen yeteneği bulunan antibakteriyel sabun çeşitleri antibakteriyel katı sabun ve antibakteriyel sıvı sabun olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki formdaki sabun çeşidi de hemen hemen aynı performansı gösterir.

Antibakteriyel sabunlar özel formülleri sayesinde diğer sabunlardan ayrılır. Temas edilen yüzeylerden bulaşan virüs ve bakterilerin %99.9’unu yok eden antibakteriyel sabunlar üstün hijyen performansı gösterir. Test edilen içeriği sayesinde 1 dakika gibi kısa bir sürede su ile yıkandığında bakteri ve virüsleri oldukça etkili bir şekilde dezenfekte eder. Böylece temizlik konusunda güvenle hareket etme imkâsunar.

Antibakteriyel sabunlar üstün hijyen yeteneğinin dışında cilde uyumlu ph yapısıyla ayrıca cilt dostudurlar. Bu sayede ciltte herhangi bir alerji ve tahrişe yol açmadan derinlemesine temizlik sağlarlar. Antibakteriyel sabunların bu özellikleri dermatolojik testlerle kanıtlanmış durumdadır.

Katı ve sıvı olmak üzere iki farklı seçeneği bulunan antibakteriyel sabunların kullanım amacına yönelik olarak istenilen formu kullanılabilir. Katı sabunlar cildi kurutmaya daha yatkın olduklarından dolayı kuru cilt yapısına sahip bireyler daha çok antibakteriyel sıvı sabun çeşitlerini denemelidir. Antibakteriyel sıvı sabunlar içeriğindeki nemlendirici ve kremler sayesinde vücudun ihtiyacı olan nem dengesini korur. Özellikle kış aylarında kurumaya daha da yatkın olan cildi neme doyurma konusnda oldukça etkilidirler.

Özellikle çocuklu aileler için antibakteriyel sabunlar vazgeçilmezdir. Yetişkinler kalabalık alanlarda yüzeylere temas etme konusunda daha dikkatli olabiliyorken çocuklar bu konuda daha dezavantajlıdır. Çocukların özellikle okullarda, parklarda, sokaklarda vakit geçirdikten sonra eve geldiğinde bakteri ve virüslerden arınması için normal sabunlar her zaman tam anlamıyla etkili olmayabilir. Dolayısıyla antibakteriyel sabunlar çocuklarınızın ve ailenizin sağlığı için en etkili yöntemlerden biridir.

Antibakteriyel sabun çeşitleri cildinizin yapısına ve kullanım amacına göre farklılık gösterebilir. Örneğin klasik bir temizlik için normal antibakteriyel sabunları kullanabilirsiniz. Yoğun bir hijyen arayışındaysanız aktif antibakteriyel sabun çeşidini tercih etmek derinlemesine hijyen sağlayacaktır. Eğer hassas ve kuru bir cilt yapısına sahipseniz nemlendiricili veya kremli içeriğe sahip antibakteriyel sabunlar tam size göre olacaktır.

Pandemi döneminde maksimum düzeyde etkili bir hijyen için ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Fakat ellerimizi yıkarken de dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle ellerimizi etkili bir antibakteriyel sabun kullanarak yıkamalıyız. Ellerimizi en az 20 saniye boyunca ve iyice köpürterek yıkamalı; avuç içlerimiz, bileklerimiz, tırnaklarımız ve parmak aralarımızı iyice ovarak temizlemeliyiz. Son olarak bol su ile durulamalıyız. Böylece virüs ve bakterilerden etkin bir şekilde kurtulabiliriz.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ