Anoreksiya gözü de vuruyor

Göz sağlığını da etkileyen anoreksiya, gözde geri dönüşü zor hasarlar bırakabiliyor.

Kadınları, özellikle de buluğ çağındaki kız çocuklarını etkileyen yeme bozukluğu anoreksiya nervoza, pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

Dünyagöz Altunizade Doktorlarından Op. Dr. Umur Kayabaşı, anoreksiya hastalarının, göz sağlığı için gerekli vitamin ve minerallerden yoksun kalması ile makula dejenerasyonundan gece körlüğüne kadar göz hastalıklarına açık olduğunu belirtti.

Bir çeşit yeme bozukluğu olan anoreksiya, kişinin kendini sürekli şişman olarak hissetmesi sonucu aşırı ve ani kilo kaybı ile ortaya çıkıyor. Kilo almaktan aşırı korku nedeniyle yemek yemeyi reddeden anoreksiya hastalarının sağlığı yetersiz beslenme sonucu kısa zamanda bozuluyor. Göz sağlığı için ihtiyaç duyulan A, E, C, B1 ve B12 vitaminleri ile çinko, demir gibi minerallerin eksikliği, göz sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Op. Dr. Kayabaşı, her biri birbirinden önemli vitamin ve minerallerin yetersiz alınmasının ciddi göz hastalıklarına neden olduğunu belirterek şu uyarılarda bulundu:

“Orta ve üst gelir gruplarında daha yaygın olarak görülen anoreksiya hastaları, yemek yememek ve kilo almamak için obsesyon düzeyinde çaba gösterirler. Bu nedenle ciddi hormon, vitamin ve mineral eksikliği ortaya çıkar. En sık görülen vitamin eksiklikleri B1, B2, Niasin, B6, B12, A, C, E ve K vitaminleri eksiklikleridir. Mineral eksikliklerinden sık görülenler folik asit, çinko, magnesium, demir ve bakırdır. Bu vitamin ve mineral eksiklikleri gözde farklı farklı sorunlara neden olur.”

GECE KÖRLÜĞÜNÜN GERİ DÖNÜŞÜ ZOR

Göz için en önemli vitaminlerin başında A vitamininin geldiğini belirten Op. Dr. Kayabaşı, A vitamini eksikliğinin ciddi göz kuruluğu ile geri dönüşü zor olabilecek gece körlüğüne neden olduğunu vurguluyor. Loş ışıkta görememe sorunu olan gece körlüğünün, geç yakalanması halinde gündüz görmeyi de bozabileceği belirtilerek; çok geç kalınmış durumlarda tamamen görme kaybı olabileceği ve tedavi için biyonik göz vb. gibi deneysel yöntemlerden başka çare kalmayabileceği vurgulandı. Erken tanı konulabilirse, yüksek doz A vitamini ile geri dönüş mümkün hale gelebiliyor.

Demir, çinko, magnezyum gibi mineraller de göz sağlığı için gerekli. Op. Dr. Umur Kayabaşı, anoreksiya hastalarında bu minerallerin eksik olması nedeniyle antioksidan eksikliğine bağlı olarak makula dejenerasyonuna sebep olabileceğini söyledi. Ayrıca Dr. Kayabaşı, anoreksiya hastalarının risk altında olduğu diğer göz hastalıklarını şöyle sıraladı:

“B1 vitamini eksikliği “wernicke ensefalopatisi” adlı ciddi bir nörolojik rahatsızlık ve göz hareketlerinde ve yana bakışlarda kısıtlılık gelişimine, B12 eksikliği; çift taraflı renk görmede kayıp ve merkez görmede bulanıklıkla giden optik sinir bozukluğuna, C vitamini eksikliği; gözde kılcal damar kanamaları, kornea iltihabı, iris iltihabı gibi sorunlara, E vitamini eksikliği; görmeyi sağlayan retina hücrelerinde fonksiyon kaybına, çinko eksikliği ise kornea ödemine neden oluyor. Bunların her biri ciddi göz hastalıklarıdır. Erken tanı ve tedavi ile bütün bu eksikliklerin yerine konulması sağlanabilir ve hastanın görme sorunları rahatlayabilir. Ancak durum uzarsa, kalıcı problemlerinde geri dönüş olanağı kalmayabilir.”

Manşetler

DUYURU-4