'Anne sütü antibiyotiktir'

DÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahşi: Bebeklik dönemimin en önemli avantajı anne sütünün koruyucu etkisidir. Anne sütü bebekler için, ağız diş sağlığı açısından antibiyotiktir


Dicle Üniversitesi (DÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrullah Bahşi, "Bebeklik dönemimin en önemli avantajı anne sütünün koruyucu etkisidir. Anne sütü bebekler için, ağız diş sağlığı açısından antibiyotiktir." dedi.

Doç. Dr. Bahşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığının bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik olarak üç döneme ayrıldığını söyledi.

Bu dönemlerden en önemlisinin bebeklik dönemi olduğunu vurgulayan Bahşi, çürük bakterisinin ağza bir kere girdikten sonra bulaşıcı olduğu için diğer dişleri de etkilediğini belirtti.

Bahşi, "Bebeklik dönemimin en önemli avantajı anne sütünün koruyucu etkisidir. Anne sütü bebekler için, ağız diş sağlığı açısından antibiyotiktir. Çünkü anne sütü karbonhidrat, protein, yağ ve sudan oluşan mükemmel bir sıvı karışımı ihtiva ediyor. Bebekler için anne sütünün özellikle iki yaşa kadar mutlaka verilmesini ve altı aya kadar da anne sütü dışında hiçbir gıdanın tüketilmemesini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Anne sütü içerisinde kalsiyum bulunduğunu ve bunun da özelliğinin emilimi çok fazla olması nedeniyle diş sağlığını koruduğunu vurgulayan Bahşi, anne sütünün içerisinde bebeğin ihtiyaçlarına göre değişen bir karışımın olduğunu aktardı.

Bebek hasta olduğunda sütün içerisindeki hastalık önleyici proteinler ve antikorların devreye girerek çocuğun iyileşmesine yardımcı olduğunu vurgulayan Bahşi, "Aynı şekilde ağız diş sağlığının korunmasında yine bu vitaminler laktoferrin denilen enzimlerle beraber çürüğün oluşmasını engeller." dedi.

- "Biberon diş çürüklerine sebep oluyor"

Mama ve biberonun dikkatli kullanılmadığında diş çürüklerine sebep olduğuna dikkati çeken Bahşi, şunları söyledi:

"Mamayı gece yatarken uykuda biberonla vermemek gerekiyor. Çocuk mama ile beslendikten sonra, uyutmadan dişlerinin üzeri gazlı bir bezle silinmelidir. 'Biberon çürüğü' dediğimiz çürükler çok küçük yaşlarda ağza giriyor ve dişlerin çürümesine sebep oluyor."

Bahşi, ağız ve diş sağlığında bebeklikten sonra en önemli dönemin çocukluk olduğunu dile getirerek, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerektiğine işaret etti.

Bahşi, beslenmenin diş sağlığını etkilediğini belirterek, asitli içeceklerin, fast food yiyeceklerin, ambalajlanmış patates kızartmasının dişlere zarar verdiğini söyledi.

Çocukların genellikle bu tür beslenmeye eğilim gösterdiğini dile getiren Bahşi, şunları kaydetti:

"Ambalajlanmış patates kızartması içerisinde kanserojen olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla gösterilen bir madde var. Bu madde daha çok lastik sanayinde kullanılan ve sigaranın içerisinde de mevcut olan kanserojen yapıcı bir madde. Maalesef ambalajlanmış patates kızartması içerisine koyuyorlar. Hem dişin üzerine yapışması hem de kanserojen etkisinden dolayı bebeklerin ve çocukların bunları tüketmesini azaltmalıyız ya da tamamen engellemeliyiz."

Doç. Dr. Bahşi, bu tür sağlığa zararlı ürünlerin yerine çocukların enerji veren mevsim meyvelerini tüketmesini önerdiklerini belirterek, elma ve havuç gibi mevsim meyvelerinin ağız, diş sağlığı açısından çok faydalı olduğunu sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-4