ERSİN ve Cansev Ciğerim çiftinin ikinci çocuğu olan Yusuf Yiğit’te doğuştan olan “diyafram deliği” karaciğerin fıtıklaşma yapmasına yol açıyordu. Bebeğin toplardamar sistemindeki dolaşım bozukluğu, ağlarken bile morarmalara neden oluyordu. Yiğit’in ameliyata hazır olabilmesi için dünyaya gelmesinden sonra 16 gün daha beklendi. Ameliyatın açık cerrahiyle yapılması halinde karnın en az 5–6 santimetre açılması gerekiyordu.
Ancak ameliyat sonrası daha kolay iyileşme sağlanması ve karında ameliyata bağlı ağrı ve yapışıklık olmaması için laparoskopik cerrahi yöntemi tercih edildi ve göbekten 5 mm çapında kamera sokuldu; ardından iki yana 5 mm ve 3 mm’lik “anahtar deliği” büyüklüğünde kesikler açıldı ve buralardan sokulan özel
aletlerle yırtık dikildi. Bebek ikinci gün meme emmeye başladı, üçüncü
gün ise evine gönderildi. 1 saat 20 dakika süren ameliyatı, Prof. Dr. Haluk Güvenç gerçekleştirdi. Bu delikten sokulan özel aletlerle yırtık dikildi.
KARNI AVUÇ İÇİ KADAR
Türkiye’de çocuklarda laparoskopik cerrahi yöntemini başlatan ve bugün de bu
operasyonları yapan az sayıdaki cerrahtan olan Prof. Dr. Haluk Güvenç,
laparoskopik cerrahinin çocuk ve bebeklerde, inmemiş testis, tıkalı yemek borusu, tıkalı bağırsak, tıkalı makat, göğüs deformitesi, kist, her türlü travma, solid tümörler, akut karın içi sorunlar,mide, dalak, böbrek ve böbrek üstü bezi, fıtıklar, ince ve kalın bağırsak, göğüs boşluğu gibi sorunlarda kullanılabildiğini söyledi.