ABD'de mortgage piyasalarında başlayan ve Amerikalıların yaşam standartlarını değiştiren kriz son olarak sağlık sistemini vurdu. Commonwealth Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, geçtiğimiz yıl 72 milyon ABD'linin sağlık faturalarını ödeme noktasında sıkıntı yaşadığını ortaya çıkardı.
Araştırmada, 2005 yılında bu oranın şu anki rakamdan yüzde 34 daha düşük olduğu kaydedildi. Çalışan yetişkin ABD'lileri baz alan araştırmaya, 65 yaş üzerindeki 7 milyon sigorta sorunlusu ABD'liyi de ekleyen uzmanlar, 79 milyon Amerikalı'nın sağlık harcamalarıyla ilgili ciddi sıkıntısını ortaya koydu. Yapılan araştırma hakkında konuşan vakıf başkanı Karen Davis, Amerikan sağlık sisteminin yeterli olmadığını belirterek, "Daha evrensel ve uygun fiyatlar da hizmet sunan bir sağlık sigorta sistemine ihtiyacımız var." dedi.
2007 yılında 3 bin 500 kişiyle yapılan telefon konuşmaları neticesinde ortaya çıkan araştırma, 65 yaş altındaki 116 milyon Amerikalının sağlık harcamalarıyla alakalı probleminin bulunduğunu belirledi. Ankete katılan birçok kişi yüksek masraflar nedeniyle tedavilerini dahi ertelediklerini de ifade etti. Düşük gelir sahibi ABD'lileri zor durumda bırakan yüksek fiyatlı sağlık harcamaları en çok, yıllık geliri 40 bin dolardan daha az olanları zor durumda bırakıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 30'u; biriken sağlık borçlarını ödeyebilmek için bugüne kadar tasarruf ettikleri parayı kullandıklarını, yüzde 29'u ise yemek, ısınma, kira gibi en temel masraflarını dahi ödeme noktasında ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti.
Çalışan yetişkin ABD'lilerin yüzde 25'inin sağlık harcamaları için borçlandıkları rakam; 4 ile 8 bin dolar arasında değişiyor. 2007 yılında yaklaşık 50 milyon ABD'li sağlık sigortası olmadan yaşamını sürdürdüğünü ifade ederken, 2001 yıldan bu rakamın sadece 28 milyon olduğu açıklandı. Uzmanlar, ekonominin 2007 yılında yavaşlama etkisi göstermeden önce bile sağlık giderlerini ödeme sıkıntısı çeken ABD'lilerin, yüzde 29'nun temel gereksinimlerini dahi karşılayamadığına da dikkat çekti.