Ambulans uçaklar hangar hapsinde ...

Sağlık Bakanlığı'nın nisan ayında hayata geçirdiği ambulans uçak projesi skandala dönüştü. Denetimlerde 39 ayrı eksik tespit edilince ihaleyi 5 yıllığına kazanan Portekizli Heliportugal'ın 2 uçağının ...

Sağlık Bakanlığı'nın nisan ayında hayata geçirdiği ambulans uçak projesi skandala dönüştü.

Denetimlerde 39 ayrı eksik tespit edilince ihaleyi 5 yıllığına kazanan Portekizli Heliportugal'ın 2 uçağının uçuş lisansı ile Türk ortağı Barış Havacılık'ın hava taksi lisansı iptal edildi. Barış Havacılık yetkilisi, "Portekiz şirketinin uçuş bilgilerini vermesi gerekiyordu. Ama Türkiye'yi muz cumhuriyeti zannettikleri için zahmette bulunmadılar bile" dedi.

SAĞLIK Bakanlığı'nın acil hastaları taşımak üzere başlattığı ambulans uçak projesi, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün denetimi sonunda askıya alındı.
Bakanlığın 5 yıl için 79.5 milyon olarak belirlediği ihaleyi 43.5 milyon lira ile en düşük teklifi veren Portekizli Heliportugal Şirketi, Barış Havacılık Şirketi'nin uçuş lisansını kullanarak kazandı.

Nisan ayında hizmete giren ve 3 Eylüle kadar uçan ambulans uçaklarla durumu acil olan 320 hasta taşındı.


HANGARA ÇEKİLDİ
Nisan ayından bu yana yurtiçindeki hastaların yanı sıra yurtdışında da hasta nakli yapan iki ambulans uçağın seferleri denetimlerde, pilotların sağlık raporları, uçuş süreleri, uçakların periyodik bakımları dahil 39 ayrı eksiklik tespit edilince 3 Eylül'de durduruldu.

Uçaklardan biri Ankara'da hangara çekilirken, diğer uçak bakım için gittiği Almanya'dan dönemedi. Acil hastalar 3 Eylül'den bu yana kiralık helikopterlerle taşınıyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Şeracettin Çom, sorun çözülmezse ihaleyi iptal edeceklerini belirtti.  

ORTAKLAR BİRBİRİNE GİRDİ
Barış Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, "Portekiz firması, bakanlığa vermesi gereken evrakları ve uçuş bilgilerini vermediği için uçuşlar askıya alındı" diyerek Portekizli ortağını suçladı. Baş şöyle konuştu: "Uçuş bilgilerini her ay rapor halinde bize vermesi gerekiyor. Ama herhalde Türkiye'yi muz cumhuriyeti zannettiklerinden bilgi verme zahmetinde bile bulunmuyorlar.

Başka bir firmayla anlaştıklarını duyduk ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.
Heliportugal firmasının Türkiye temsilcisi ve ortağı Avukat Dinçer Şen ise Barış Havacılık'ın hava taksi ruhsatını aylık 3 bin Euro'ya kiraladıklarını ve şimdiye kadar 15 bin Euro ödediklerini belirterek, "Ancak uçuş lisansı iptal olunca şirketle olan sözleşmemizi de iptal ettik.

Uçaklarımızı teslim etmelerini istedik. 3 kez ihtarname çektik. Tespit edilen eksiklikler de Barış Havacılık'ın eksiklikleri" dedi.

'YENİ ŞİRKET ALDIK'
Asıl mağdurun kendileri olduğunu söyleyen Şen "Devletin şu ana kadar tek kuruş zararı yok. Biz hem ceza yiyoruz hem de ücretini ödeyerek hasta taşıyoruz" dedi.
Yeni uçuş için Santay Havacılık'ı satın aldıklarını kaydeden Şen, en kısa sürede sorunu çözeceklerini bildirdi.

'Hastaların hayatı riske atıldı'

Barış Havacılık Şirketi'nin bir yöneticisi ise Portekizli ortağı şöyle suçladı: "Uçağı kullanan bir pilot, bir günü aşkın sürede, 7 noktaya, 29 saat 20 dakika uçmuş.
Aynı uçağın bir pilotla 16.5,18, 21, 24 ve 25 saatlik uçuşları da var. Sözde hasta götürmüşler ama bizim bilgimiz yok. Bize belge vermiyorlar. Bu uçaklar 24 saat de uçabilir ama aynı pilotla uçamaz. Şirketin temsilcisine '2 pilot daha almanız lazım' dediğimde, zarar ediyoruz. Başka pilot çalıştıramayız' yanıtını verdi. Uçuş ruhsatımızı zarara uğratmak için kasıtlı yaptılar. Hastaların hayatı da riske atılıyor.
Haklılığımızı resmi belgelerle ispata hazırız."

Avukatları Sadık Avundukluoğlu aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na başvuran Barış Havacılık, Portekizli şirketin sözleşmeye aykırı olarak pilot uçuş saatlerini kendisine bildirmediğini ihbar etti. Avundukluoğlu, Heliportugal'ın 27 Ağustos 2010'da 'Santay' isimli bir şirketi satın aldığını, bu şekilde Barış Havacılık'ı kasıtlı olarak devre dışı bırakıp ticari itibarını sarstığını bildirdi. İddialar üzerine Savcılık inceleme başlattı.
 

Sultan UÇAR/AHT
 

Manşetler