Alzheimer'da daha erken teşhis şansı

ABD'li bilim insanları, Alzheimer belirtilerinin, görülmesinden 10 yıl kadar önce başlayabildiğini ortaya çıkardı. Bu sayede, daha erken teşhis konulabilecek hastanın iyileşme şansı da artacak.

ABD Alzheimer Derneği, Alzheimer'ı 27 yıl sonra ilk kez yeniden tanımladı. Buna göre Alzheimer, bunama belirtilerinin görülmesinden yıllar önce beyinde biriken plakalarla başlayan uzun bir süreç ve hastalığın her aşamasında hafıza kaybı yaşanmıyor. Araştırmacılar Alzheimer'ı başlangıç, orta ve ileri olarak üç seviyeye ayırdı. Başlangıç seviyesinde hasta herhangi bir belirti göstermese bile beyninde anormal bir Amiloid proteini birikimi oluyor. Orta seviyede hafif şiddetli hafıza kaybı yaşanıyor ve hastalar öğrenme ve kendilerini ifade etmede zorlanıyor. İleri seviye Alzheimer'da ise hastalar kelimeleri hatırlamakta ve günlük işlerini yapmalarını sağlayacak kararlar vermekte zorluk çekiyor. Hastalıkla ilgili en büyük değişiklikse teşhisiyle ilgili. Zira Alzheimer'ın belirtilerin görülmesinden 10 yıl kadar önce başlayabildiğini ortaya çıkaran uzmanlar, hastalara daha erken teşhis koyarak iyileşme şanslarını artırabileceklerini belirtti.

UZMANLAR NE DİYOR?
Hastalığı durduracak ilaç yok
Prof. Dr. Murat Emre / Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı:
Amerikan Alzheimer Derneği, Yaşlanma Enstitüsü ve Sağlık Enstitüsü bir araya geldi. Son yıllardaki gelişmeleri değerlendirdiler. Birincisi ve en önemlisi klinik öncesi dönem. Amiloid maddesinin biriktiğini saptamak mümkün. Beyin omurilik sıvısında miktar düşüyor. İkinci aşama, demansın ortaya çıkmadığı ama unutkanlığın başladığı dönem. Üçüncü aşama ise Alzheimer'a bağlı bunama. İlk aşamaya şu anda teşhis kriteri olarak bakmıyorlar. "Böyle bir dönemin varlığından haberdar olmalıyız" diyorlar ama bu dönemde belirlenen hastalığı durduracak ilaç henüz yok.

Beynin kalitesi artırılacak
Doç. Dr. Serdar Dağ / Nörolog:
Kişi aşırı stres altındaysa, küçük damar hastalığı varsa, tansiyonu ve şekeri çok yüksekse, ailesinde demans varsa, bunamayı erkenden önleyebilecek bir tedavi geliştirilebilir. Bu bir koruyucu tedavidir. Özellikle maden ocağında çalışanların, obez ve hareketsiz kişilerin, sigara içen, şekeri yüksek olan orta yaşlıların beynin fonksiyonları düzeltilebilecek. Beynin kalitesi artırılacak. Demans oluşmadan beynin hücreleri korunacak. Eldeki ilaçları kombine edip uyarlayacaksınız. Bir tedavi protokolü ayarlanacak. Tedavi protololü ve yaşam standardı protokülü.

Tedaviye rağmen ilerleyecektir
Uz. Dr. Abdullah Özkardeş / Memorial Şişli Hastanesi Nöroloji Uzmanı:
Teorik olarak, Alzheimer hastalığına belirgin bir unutkanlık olmadan, başka etkilenmeler incelenerek daha erken bir evrede tanı konulabilir. Ama unutulmamalıdır ki Alzheimer hastalığının ana ve başlangıç bulgusu masum unutkanlıklardır. Hastalığın erken evrede yakalanıp tedavi edilmesi iddiasına dayanan bu yöntem hastalığı engellemek için yetersiz. Hastalık tedaviye rağmen yine ilerleyecektir, tedavi ancak hastalık hızını yavaşlatabilir.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ