'Alzheimer ve Down Sendromu'nun tedavisi için umut ışığı

Johns Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, down sendromu gibi öğrenme bozukluklarını düzeltebilen bir molekül keşfetti. Fareler üzerindeki çalışmalar çok başarılı geçti.

Down sendromunun tedavi edilmesi için ilk adım atıldı. ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nde görevli bilim adamları, down sendromu gibi öğrenme bozukluklarını düzeltebilen bir molekül keşfetti. Üniversite uzmanlarının bulduğu SPHA molekülü beynin gelişimi için gerekli olan ancak eksik olduğu için down sendromunun oluşumuna zemin hazırlayan geni geliştiriyor.

NORMALDEN % 40 KÜÇÜK

Down sendromu çalışmasını yürüten ekibin şefi Prof. Dr. Roger Reeves bu bilgileri verdi: ''Normalde down sendromlu kişilerin beyinciğinin sağlıklı bireylerden yüzde 40 daha ufaktır. Bulduğumuz SHPA (sonic hedgehog pathway agonist-sonik kirpi yolu) molekülünü farelerin beynine enjekte ettik. Bunun sonucunda farelerde hem beyinciği büyütmeyi hem de beynin normal gelişimini sağlamayı başardık. Ancak yaptığımız bu molekül aşılamasıyla down sendromlu farelerin beyinciğinin ergenlik döneminden itibaren normal şekilde geliştiğini gördük. Ancak henüz erken. İnsanlarda bunu kullanabilmemiz için araştırmalarımız biraz daha derinleştirmemiz gerekiyor.''

KANSER TEHLİKESİ ÇIKABİLİR

Prof. Dr. Reeves, ''Bu aşılama aynı zamanda öğrenme ve hafızada da beklenmeyen olumlu sonuçlara da yol açtı. Deneyin ardından denek fareler bir su platformuna konulan yüzme labirentinde yollarını sağlıklı farelerde aynı şekilde buldular'' seklinde konuştu.

Ancak bulunan tedavinin insanlar üzerinde nasıl etkilere yol açacağı henüz bilinmiyor. Şimdi bilim insanları beyindeki bu büyümenin kanseri artırıp artırmayacağı gibi yan etkilerini de değerlendirerek yeni bir çalışma sürecine girdi. Çalışmalar sonuç verirse down tarihe karışabilir.

ALZHEIMER İÇİN İLK UMUT IŞIĞI

ABD’deki Yale Üniversitesi uzmanları, insanların anılarını unutmasına yol açan Alzheimer hastalığında büyük bir gelişmeye imza attı. Hafıza kaybı ve beyinde hasara sebep olan bir proteini keşfeden ekibin başında olan Nöroloji Profesörü Stephen Strittmatter, "Alzheimer hastalığının beyinde oluşturduğu hasarı gösteren bir moleküler haritada çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Haritadaki eksik halka olan ve hücre zarında yer alan mGluR5 isimli proteini bulmayı başardık. Bu keşfin önemli yanı bulduğumuz proteinin, ilaçlar tarafından en kolay hedeflenebilecek protein olması. Bu da Alzheimer hastalığının yükünü azaltmaya yönelik bir ilaç bulma konusunda bizi ümitlendiriyor'' ifadelerini kullandı.

YETMEZ AMA EVET

Beyin ve Sinir Bilimi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ, bu buluşun önemli ancak yetersiz olduğunu savundu. Dr. Sağ, "Bulunan sonuçlar, damarsal sorunlar sonucunda yaşanan Alzheimer’da işe yaramaz. O proteinin yıkımının neden başladığını belirlemek de gerekiyor. Çünkü proteinin vücutta yararlanmasını sağlayan mekanizma da yok oluyor. O mekanizmaların da çözülmesi önemli" dedi.

Türkan Yılmazer / Akşam

Manşetler