Alzheimer tsunamisi önlenebilecek mi?

Uzmanlar 2050 yılında Alzheimer hastalığının 115 milyon kişiyi etkileyeceğini açıkladı

Dünya Alzheimer tsunamisine çare arıyor. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü öncesinde, Fransız haber ajansı AFP, çare bulunamayan hastalığın geleceğini analiz etti. ABD Alzheimer Vakfı bilimsel inisiyatif direktörü Dean Hartley’e göre, “Alzheimer’ın mali külfeti açısından bir tsunami yaşanacak.” Uluslararası Alzheimer Hastalığı derneğine göre 2010’da 35.6 milyon olan Alzheimer hastası sayısı, 2030’da 65.7, 2050’de ise 115.4 milyonu bulacak. Bu da hastane, evde bakım, ilaçlar ve muayene masraflarıyle birlikte 2010’da 600 milyar dolar olan hastalığın maliyetini 2030’da yüzde 85 oranında artıracak.

Fakat hastalıkla ilgili tek sorun maddi değil. Her ne kadar yapılan araştırmalar sayesinde hastalığın bazı semptomlarının önüne geçilebilse de halen hastalığın ilerlemesinin nasıl yavaşlatılabileceği bulunamadı.

Bilim insanları semptomları beyinde oluşmaya başladıktan 15 yıl sonra ortaya çıkan hastalığın nedenini halen tespit edebilmiş değil. Beyin hücrelerine zarar veren plakların nedenleri konusunda bilim dünyasında anlaşmazlıklar var. Bazı uzmanlar beta amiloid adı verilen proteinlerin azaltılarak hastalığın tedavi edilebileceğini savunurken diğerleri ise hastalığa tau adı verilen proteinlerin neden olduğunu savunuyor.

Uzmanlar, hükümetlerin, bilim insanlarının ve ilaç firmalarının bir arada çalışması durumunda hastalığa 20 yıl içerisinde çare bulunacağını savunuyor.

Manşetler