Amerika'da 15 yılda tamamlanan bir araştırma, Alzheimer hastası eşlerine bakan kişilerin aynı hastalığa yakalanma olasılığının altı kat fazla olduğunu ortaya çıkardı. Journal of the American Geriatrics Society dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde Amerikada bin 221 çiftin sağlık durumu, 15 yıl takip edildi.
YAŞAM KOŞULLARININ PAYLAŞIMI
Bazı uzmanlar, aynı hastalığa yakalanma riskinin yüksek oluşunu, yıllarca aynı yaşam koşullarının paylaşımına dayandırıyor. Diğerleri ise yaşlı insanlarda bu hastalığa enfeksiyon ve iltihapların yol açabileceğini gösteren kanıtlara daha fazla inanıyor. Bazı bakteri türleri ve uçuk virüsleri, beyin hücrelerini öldürmekte ki bu da Alzheimer hastalığının en önemli belirtilerinden biri olan bunamaya yol açıyor. Alzheimer hastalarının genç yakınlarında veya bakıcılarında aynı hastalığın ortaya çıktığını gösteren kanıtlar ise bulunmadı. Kimi bilim insanları, ilginç sonuçlara rağmen, Alzheimer hastalığının bulaşıcı olduğunu kabul etmiyor. Münih Üniversitesi Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi'nden Melanie Meyer, farelerle gerçekleştirmiş olduğu araştırmada, Alzheimer'ın sadece beyinlerine beta amiloyid proteinleri aşılanan, hastalığa kalıtsal olarak eğimli olan hayvanlara bulaştığını tespit etmiş.
'Yüzde 2'si virüsten kaynaklanır'
Doç. Dr. Serdar Dağ Nörolog: Alzhemier hastalığının yüzde ikisi viral nedenle kaynaklanır. Beyne yavaş yavaş hasar veren virüsler, Alzheimer'a yol açabilir. Bunlara yavaş virüs enfeksiyonları denir. Nadiren bir türü bulaşıcı özellik gösterir. Ailesi demans olduğu için riskli olan kişiler de yalnızca bulaşmadan değil genetik ve stresten de etkilenebilirler.