Alzheimer bulaşıcı mı?

İsviçre Zürih Üniversite Hastanesi ve Avusturya Viyana Tıp Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı araştırma alzheimer'ın doku nakli ameliyatlarıyla bulaşabildiği yönündeki tartışmalı iddiaları destekledi.

Araştırmacılar nakil geçirdikten sonra Creutzfeldt-Jakob adlı beyin hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden 8 kişinin beynini inceledi.

Sinir dokusu nakli geçiren ve bu ameliyattan sonra Creutzfeldt-Jakob adı verilen beyin hastalığına yakalanarak hayatını kaybeden 28-63 yaş arası 8 kişinin beynini inceleyen araştırmacılar, amyloid-beta adı verilen proteinlerin oluşturduğu topaklara rastladıklarını açıkladı.

"Amyloid-beta" proteininin beyinde bu şekilde ortaya çıkmasının Alzheimer'in erken bir belirtisi olarak görüldüğünü söyleyen araştırmacılar, Alzheimer'e yakalanmak için görece genç olan bu kişilerin beyinlerinde bu proteine rastlamış olmanın kendilerini şaşırttığını söyledi.

Creutzfeldt-Jakob isimli hastalığın kadavralardan alınmış sinir dokularının nakli sonucunda hastalara bulaşabildiğinin daha önce tespit edilmiş olduğunu belirten araştırmacılar, elde ettikleri bu yeni verilerin Alzheimer'ın da "Creutzfeldt-Jakob gibi doku nakli ile insandan insana bulaşabileceğine işaret ettiğini gördüklerini söyledi.

Uzmanlar Alzheimer hastalığının tıbbi prosedürler nedeniyle insandan insana bulaşabileceği yönündeki kanıtlara şimdilik şüpheyle yaklaşıyor ve bu durumun mümkün olduğunun kesin olarak söylenebilmesi için daha çok fazla araştırma yapılması gerektiğini dile getiriyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ