Alzheimer aşılanmaya hazır!

Alzheimer tedavisinde büyük gelişme! ABD'li Dr. Rosenberg ve ekibi, beyinde ödeme yol açmayan bir DNA aşısıyla hastalıkla savaşacak antikor üretmeyi başardı...

Alzheimer tedavisinde büyük gelişme! ABD'li Dr. Rosenberg ve ekibi, beyinde ödeme yol açmayan bir DNA aşısıyla hastalıkla savaşacak antikor üretmeyi başardı. Vücuda girince bağışıklık sistemini uyaran deneme aşamasındaki aşının 2 yıl sonra kullanılması bekleniyor

ABD'deki Teksas Üniversitesi Southwestern Tıp Merkezi araştırmacıları, beyinde plak oluşturarak Alzheimer hastalığının meydana gelmesinde rol oynadığı düşünülen küçük bir proteine (beta-amiloid) karşı deneysel bir aşı geliştirdi. Prof. Dr. Roger Rosenberg ve ekibinin ürettiği ve hayvanlar üzerinde denenen DNA aşısı bu proteine bağlanarak, Alzheimer hastalığını yok eden antikorları 10 kat daha fazla uyardı. Vaccine dergisinde yayımlanan çalışmanın iki yıl sonra insanlar için kullanılabilir hale gelmesi bekleniyor. Dr. Rosenberg, geliştirilen antikorun yalnızca plaklı dokulara bağlandığını ve hastaların tedavisinde klinik açıdan yararlı antikorların üretilmesinde ümit verici olduğunu söyledi.

KULAKTAN ENJEKTE
Daha önce yapılan bir çalışmada, koldan enjekte edilen beta-amiloid proteininin bağışıklık sistemini tetiklediği ve yararlı antikor ürettiği saptanmıştı. Ancak, bunun kimi zaman beyinde ödeme yol açtığını keşfeden Dr. Rosenberg ve ekibi, geleneksel olmayan bir DNA aşısı geliştirmeye karar verdi. Rosenberg, çalışmada, küçük altın tanelerini beta-amiloid DNA'sı ile kapladıklarını, aşıyı denek hayvanlarına kulaktan enjekte edince bağışıklık sistemini uyardığını ve beta-amilode karşı antikor üretildiğini açıkladı.

7 YILDA GELİŞTİRİLDİ
Çalışmanın bir sonraki aşamasında aşının hayvan modellerinde uzun dönemdeki güvenliliğini araştıran Dr. Rosenberg, aşının 7 yılda geliştirildiğini ve önemli bir toksisiteye neden olmazsa insanlar için kullanımını da geliştireceklerini dile getirdi. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, Rudman Vakfı ve Alzheimer Derneği tarafından finansal olarak desteklenen araştırmayla ilgili Dr. Rosenberg, bundan sonraki aşamada Alzheimer hastalığı gelişmiş farelerdeki plakaları yok edecek bir ilaç üzerinde çalışacaklarını söyledi.

Varolan ilaçla bunamada azalma
En sık rastlanan ikinci demans (bunama) tipi olan DLB hastalığında, Alzheimer'ın tedavisinde de kullanılan bir ilacın etkinliği saptandı. 7 ülkeden 33 merkezin yürüttüğü araştırmaya İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Alzheimer Demeği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre başkanlık etti. Tıp dergisi Lancet'te yayınlanan araştırmayla ilgili Emre, hastalığın aynı tarzda belirtiler vermesi sebebiyle sık sık Alzheimer ve Parkinson hastalıklarıyla karıştırıldığını söyledi. Araştırmada, ilacın hastalığın yarattığı yıkımı azaltabildiğini anlatan Emre, 'DLB'lilerde hareketler yavaşlıyor, dikkat bozukluğu, hafif unutkanlık, yoğun hayal kurma gibi belirtiler ağırlık kazanıyor' dedi.

Türkan YILMAZER

Manşetler