Alternatif yeni yıl hediyesi "sağlık"

Genel Cerrahi Uzmanı Öztürk, "Sağlık dilerken, meme kanseri taramasını yaptırtmak da bir kadına 'Benim için çok değerlisin' sözlerini tamamlayan önemli bir hediye olabilir." dedi.

Yeni yılda "önce sağlık" diyenler için, klasik hediyeler dışında, kalp, tansiyon, diyabet ya da bazı kanser türlerini kapsayan taramaların yapılabildiği check-up'lar, kaliteli cilt için bakım kürleri, lazer uygulamaları, spor seanslarını içeren programlar alternatif hediyeler arasında yerini alıyor.

Sağlık ve estetik uygulamalarını içeren sürprizler, günlük yaşam karmaşasında fırsat yaratıp kendine bakamayanlar için önemli bir fırsat olabiliyor.

Genel Cerrahi Uzmanı Erkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlarda en sık meme kanserinin görüldüğünü belirterek, erken tanı halinde hastalığın tedavi edilebildiğini vurguladı. Her kadının, hiçbir şikayeti olmasa bile düzenli aralıklarla tarama yaptırması gerektiğinin altını çizen Öztürk, "20 ile 40 yaş arasında 2-3 yılda bir hekim muayenesi öneriyoruz. Kadınlar, 40 yaşından sonra ise her yıl hekim muayenesi ve mamografiyi düzenli olarak yaptırmalı" dedi.

Muayene sonrasında riskli hastalara ultrasonografi, MR ve genetik danışmanlık gibi ek tetkikler yapılabildiğini dile getiren Öztürk, "Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır. Yeni yılda, sağlık dilerken, meme kanseri taramasını yaptırtmak da bir kadına 'Benim için çok değerlisin' sözlerini tamamlayan önemli bir hediye olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bedreddin Seçkin de prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ifade ederek, kanser tanısı konan her üç erkekten birinin prostat kanserine yakalandığını bildirdi.

İleri yaşın bu hastalıkta en büyük risk olduğuna dikkati çeken Seçkin, "45 yaş altında nadir görülürken, yaş ilerledikçe karşılaşılma yüzdesi artmaya başlar. Babasında ve erkek kardeşinde prostat kanseri olanlarda riskin artması aile faktörüne işaret etmektedir. 45-50 yaşından itibaren, risk grubuna girenler ağırlıkta olmak üzere tüm erkekler yılda bir prostat değerlendirmesi yaptırmalıdır" uyarısında bulundu.

Seçkin, yeni yılda tarama yaptırılmasına aracı olunmasının önemine işaret ederek, "Sevdiğinize, onun ne kadar değerli olduğunu hatırlatmak gerekir. Sağlığını önceleyerek, belki de erken tanıyla tedavi şansını yakalayabilmek sizin elinizde olabilir" diye konuştu.

-"Saçlarınızı umut tacirlerine emanet etmeyin"

"Dünya Saç Cerrahisi" diplomasına sahip 150 hekimden biri olan Dermatoloji Uzmanı Dr. Ekrem Civaş, saçların yapısının ve sıklığının kişinin fiziksel görünümündeki etkisini vurgulayarak, kellik sorununa saç ekme operasyonlarıyla çözüm bulunabildiğini söyledi.

Saç ekimi uygulamasının yeni yıl için keyifli bir hediye olabileceğini dile getiren Civaş, uygulama için doğru adreslere başvurulması, tıp dışında uygulanan hiçbir tedavi yönteminin başarılı sonuç vermeyeceği uyarısında bulundu. Civaş "İnternet sitelerinde ya da farklı ürünlerin satıldığı yerlerde saç çıkaracağı iddiasıyla bilimselliği kanıtlanmamış ürünler satılmaktadır. Buralardan uzak durulması gerekir" dedi.

-"Cildinizi güvenli ellere teslim edin"

Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu da lazer ve fotoepilasyon (IPL) cihazları ile birçok deri hastalığının tedavisinin yanı sıra estetik amaçla çeşitli uygulamaların yapıldığını belirtti.

Lazer ve IPL cihazlarının, özellikle epilasyon, cilt gençleştirme, damarsal lezyonların tedavilerinde, cilt lekeleri, çil, siğil, yara izleri, cilt çatlakları, akne, gül hastalığı, mavi-yeşil dövmelerin çıkarılması, vitiligo, sedef, atopik dermatit gibi hastalıkların tedavisinde uygulandığını aktaran Çalıkoğlu, "Hekim kontrolünde yapılmayan lazer uygulamaları, özellikle ciltte ileri dereceye kadar ulaşabilen yanık, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle, yeni yılda kendi cildinizi ya da sevdiğinizi güvenli ellere teslim etmelisiniz" uyarısını yaptı.

Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Erbil de Botulinum toksin uygulamasıyla, kasların kasılmasının yumuşatıldığını ve bu şekilde ciltte daha az kırışıklık oluştuğunu dile getirdi.

Bu şekilde ciltte fiziksel görünümdeki iyileşmenin dışında psikolojik açıdan da olumlu sonuçlar alındığını kaydeden Erbil, "Yaşlanmayı ertelemek, yeni yıl için güzel bir hediye seçeneği olabilir" dedi.

-Doku enjeksiyonuyla "genç" kalmak mümkün

Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Onur Erol da kişiden alınan dokuyla cilt yenileme yöntemi sayesinde daha genç bir cilde sahip olunabildiğini söyledi.

Cilt dokularının 20'li yaşlardan itibaren erimeye başladığını anlatan Erol, zamanla ciltte sarkmalar oluştuğunu ve hatların bozulduğunu dile getirdi. Erol, "Eriyen dokulara kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokuları zenginleştirerek cildine enjekte ediliyor. Bu şekilde, vücut bu dokuları sorunsuz kabul ediyor. Yeni yılda yaş alırken aynı zamanda genç kalmak mümkün" diye konuştu.

Fitness ve vücut geliştirme antrenörü Orhan Tezişçi ise istenen formda vücuda sahip olabilmenin, sağlıklı, kalıcı, risksiz ve ekonomik yolunun egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle mümkün olduğunu vurguladı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ