"Alternatif tıbba" Türk dünyasından alternatif yaklaşım

Sağlık Bakanlığının "Tamamlayıcı ve geleneksel tıp" alanındaki mevzuat hazırlığı sürerken, Türk dünyasından bu konuda yeni öneriler geldi

SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Sağlık Bakanlığının "Tamamlayıcı ve geleneksel tıp" alanındaki mevzuat hazırlığı sürerken, Türk dünyasından bu konuda yeni öneriler geldi.

Başkurt bilim insanı Firdevs Gilmitdinovna, sadece başka kültürlerdeki uygulamaların değil, aynı zamanda Türk dünyasında eski çağlardan beri uygulanan geleneksel yöntemlerin de benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Eskişehir'de "Türk Dünyasında Sağlıklı Yaşlanma Sempozyumu"na katılan, Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurdistan'ın başkenti Ufa'daki Rusya Bilimler Akademisi Ufa Araştırma Merkezi Tarih, Dilbilimi ve Edebiyat Enstitüsü Müdürü Firdevs Gilmitdinovna, alternatif tıp çalışmalarıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkolog olan Gilmitdinovna, Türk dünyasında alternatif tıp alanında çok farklı uygulamalar olduğunu söyledi.

"Balımızı Japonlar bile alıyor"

Bölgede yetişen "Yüke" denilen ıhlamur balının da mide ve soğuk algınlığı için iyi geldiğini belirten Gilmitdinovna, dünyaca ünlü bu balın Japonya'ya bile satıldığını söyledi.

Firdevs Gilmitdinovna, "Biz dağlarda yaşadığımız için hep geleneksel ve doğal yöntemler, şifalı bitkiler kullanıyoruz. Bu yüzden yaş ortalamamız Rusya'dan daha yüksek. Ortalama yaş Rusya'da 67, bizde ise 71" diye konuştu.

Sadece başka kültürlerdeki uygulamaların değil, aynı zamanda Türk dünyasında eski çağlardan beri uygulanan geleneksel yöntemlerin de benimsenmesi gerektiğini ifade eden Gilmitdinovna, "Sadece Tayvan ve Kore'nin alternatif tıp uygulamalarını almak ama kendi kültürümüze özgü yöntemleri uygulamamak yanlış. Bizim kültürümüzde de faydası kanıtlanmış alternatif tedavi yöntemleri var" ifadesini kullandı. 

Manşetler

DUYURU-4