Alo 182 aile hekimlerinden sonra talepleri karşılayamıyor

‘Alo 182 Hastane Randevu Alma Hattı'nın sürekli meşgul çalan, açılmayan, düşmeyen telefonlarıyla ilgili şikâyetler, sistem 1 Temmuz'dan itibaren Aile Sağlığı Merkezleri için de uygulamaya konulunca iyice artmış.

Hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezlerine başvurmak için ‘Alo 182 Hastane Randevu Alma Hattı'nı arayanların sürekli meşgul çalan, açılmayan, düşmeyen telefonlar ve haftalar sonraya verilen randevular nedeniyle şikâyetleri, aynı sistem 1 Temmuz'dan itibaren Aile Sağlığı Merkezleri için de uygulamaya konulunca çığrından çıktı.

Aile hekimleri, “Sistem oturana kadar randevusuz gelenlere de yardımcı oluyoruz” deseler de, Hürriyet gazetesi muhabirlerinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde konuştuğu hasta ve hasta yakınları, randevu sisteminin hiçbir kolaylık sağlamadığı görüşünde.

ECZANEDEN RANDEVU

Habere göre hasta ve hasta yakınları telefonla randevu almaya çalışanlar uzun süre bekletildiklerini, randevuların da çoğunlukla 2-3 ay sonraya verildiğini, hastaneye geldiklerinde ise yine sıra numarası alarak saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Muayene sonrası yapılacak işlemler için yine 2-3 ay sonrasına randevu verilmesini eleştiriyorlar. Ayrıca, randevu hattının ücretlendirilmesi konusunda bilgilerinin olmadığını söylüyorlar. 4 çocuk annesi Fatma Emerce, yaşadıklarını şöyle anlatmış:

"182 hattından randevu alınamıyor. Evde internet olmadığı için eczaneye gidip yerime randevu almasını istedim. Her seferinde böyle yapamam ki. En küçük çocuğum 35 günlük. Kalça çıkığı ultrasonu çektirmem lazım. 20 gün önce 7. ayın 15'ine randevu verdiler. Hâlâ bekliyoruz. Aile hekimlerine önceden randevusuz gittiğimizde numara alıp önümüzdeki kişileri bekliyorduk. Çok kolay oluyordu.”

GÜNDE EN ÇOK 48 HASTA

Muhabirler Aile Sağlığı Merkezleri için de uygulanmaya başlanan 182 randevu hattı sisteminin yansımalarını, İstanbul Kocamustafapaşa'da bulunan İmrahor ASM doktorları Nuri Mehmet Gülnar ve Aygen Varyemez Kaytan'a da sormuş. Gülnar, “Sistem 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlandı. Aile hekimliği bilgi sistemi de yeni düzenlemelere göre entegre edildi. Günde ortalama; minimum 32, maksimum 48 hasta sağlık merkezinde kabul edilebiliyor” diyor. Kaytan ise, “Yaşlı hastaların telefon ya da internetle randevu sistemine alışması çok zor. Aile hekimleri olarak aileden biri olduk artık. O yüzden sistem oturana kadar randevusuz gelen hastalara da yardım ediyoruz. Geri çevirmiyoruz” şeklinde konuşmuş.

Günde 250 bin randevu

Muhabirlerin hasta ve hasta yakınlarının sorunlarını ilettikleri Sağlık Bakanlığı Hastane Randevu Merkezi Uygulaması Koordinatörü Dr. Gül Kerman ise şu açıklamaları yapmış:

"Randevu sistemi uygulaması başarılı şekilde yürütülmektedir. Günde ortalama 250 bin randevu verilmekte ve yüzde 80'i gerçekleşmektedir. Anketlerimizde memnuniyet oranı yüzde 97'dir. Randevu Merkezi üzerinden en erken 1, en geç 15 günlük süreçte randevu oluşturulabilmektedir. Sistem üzerinden zaten 15 gün sonrasına randevu verilememektedir. Bundan dolayı 2-3 ay sonrasına randevu verilmesi mümkün değildir. Şikâyetlerle ilgili Bakanlığımız kapasite artırımı için gerekli çalışmaları yapmaktadır.”

BİLGİ

ALO 182'yi aramanın ücreti, hem sabit hatlardan hem de cep telefonlarından sabit bir telefon hattını aramakla eşdeğer ve dakikası şehir içi veya şehirlerarası görüşme kapsamında ortalama 10 kuruş. Web ve mobil uygulamalar üzerinden randevu alımı ücretsiz.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ
DUYURU-4