Alman doktorların korktuğu nakli Türk doktorlar yaptı

Kronik böbrek yetmezliği hastası olan 47 yaşındaki Alman Brigitte Müller böbrek nakli ameliyatı için Türkiye'yi tercih etti. Müller'e 47 yaşındaki eşi Olaf Müller'den alınan böbrek nakledildi.

Yaklaşık 20 yıldır kronik böbrek hastası olan ve mart ayından beri de diyaliz tedavisi gören Brigitte Müller nakil için önce ülkesinde başvuruda bulundu. Hürriyet'ten Mesude Erşan'ın haberine göre Almanya’da yılda yaklaşık 2 bin 500 kadavradan, 500’de canlıdan nakil gerçekleştiriliyordu. Ancak kadavradan nakil için en az 10 yıl beklemesi gerekiyordu. Beklerken uzun yıllar gireceği diyalizin de kendine göre sorunları vardı. Tüm yaşamını bu tedaviye göre düzenlemesi gerekiyordu. Nakil olmak bütün hayatını değiştirebilirdi. 

ALMANYA’DAKİ MERKEZLER ÇEKİNDİ 

Kadavradan organ çıkana kadar diyalizle yaşamak yerine, 22 yıllık eşi ve iki çocuğunun babası Olaf Müller böbreğini vermeye gönüllü oldu. Ancak geri dönüşüm şirketi sahibi Müller’in kronik ITP denilen bir kan hastalığı vardı. Vücudu trombosit yani pıhtılaşmayı sağlayan küçük hücreleri yıkıyordu. Takip eden kan hastalıkları uzmanının ameliyat ve sonrasında riskli bir durum olmadığı yönündeki raporuna rağmen ülkesindeki organ nakli merkezleri ameliyatı kabul etmedi. Olaf Müller, iş hayatı nedeniyle sık sık Türkiye’ye geliyordu. Türkiye’deki ortağından burada ameliyat koşullarını araştırmasını istedi. Türkiye’nin canlıdan böbrek nakillerinde iyi düzeyde olduğunu biliyordu. Yapılan testlerde böbreğini vermeye engel hiçbir sorunla karşılaşılmadı. Ameliyattan öncesi ülkesindeki kan hastalıkları uzmanı ilaçlarla trombosit yıkımını önledi. Ameliyatın yapıldığı Memorial Şişli Hastanesi’nde her ihtimale karşın 5 vericiden trombosit toplandı. Geçtiğimiz pazartesi Doç. Dr. Burak Koçak ve ekibi Olaf Müller’in kapalı yöntemle aldığı sağ böbreğini hayat arkadaşına nakletti. 

HİÇ TANIMADIĞIM İNSANLAR TROMBOSİT VERDİ 

Dün hastaneden taburcu olan Olaf Müller, “Gelmeden araştırdık ve güvendik. Nakil ekibiyle tanıştıktan sonra Türkiye’de çok sayıda ve yüksek standartta işler yapıldığını gördük. Başarılı bir ameliyat oldu. Ameliyat sonrası da çok rahat geçti. Kesinlikle Türkiye’yi tavsiye edeceğiz” dedi. 
Brigitte Müller de “Herşey iyi gitti. Çok mutluyum. Artık eşimin bir parçasını içimde taşıyacağım” dedi. 

'BEN DE NEDEN ALMANYA'DA NAKİL OLMADINIZ DİYE SORDUM' 

Doç. Dr. Burak Koçak: Almanya’dan ilk kez Alman hasta nakil için geldi. Aslına bakarsanız ben de “Neden Almanya’da olmadınız?” diye sordum. Almanya gerek tıp bilimi gerekse organ nakillerinde çok ileride. Yüzde 80’i kadavradan olmak üzere yaklaşık yılda 3 bin böbrek nakli yapıyorlar. Ama hastalar kadavradan nakiller için çok uzun yıllar bekliyor. Diyalizde geçen süre uzadıkça, nakillerin başarısı da azalıyor. Aile beklemek yerine canlıdan nakil arayışlarına girmiş. Almanya’daki merkezler kan hastalığı nedeniyle eşinden böbrek almayı riskli bulmuş. Aslında biz de vericiyi riske sokmak istemeyiz. Ancak bazı önlemlerle güvenli bir ameliyat yapmak mümkün oldu. Uzun vadede böbrek hastası olma riski artmıyordu. Dolasıyla Olaf Müller’in benim ya da sokaktaki insanın böbrek vermesinden bir farkı yoktu. Herşey yolunda gitti.”

Manşetler

DUYURU-4